Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, joi, două contracte de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ce vizează dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice şi promovarea investiţiilor în lanţul valoric al celulelor şi panourilor fotovoltaice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“În această vară, am văzut toţi cât de importante şi necesare sunt investiţiile în capacităţile de stocare a energiei electrice. Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacităţile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină şi verde produsă de parcurile solare şi eoliene şi atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel vom avea o energie mai sigură şi mai ieftină. Astăzi am semnat primele două contracte din apelul lansat ca parte a PNRR - investiţia 4.3. În plus, trebuie să reducem dependenţa de importurile de panouri fotovoltaice din ţările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investiţiile româneşti în producţia celulelor şi panourilor fotovoltaice. Am semnat tot astăzi primul contract, care va sprijini construcţia unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe”, a declarat, joi, Sebastian Burduja, citatb într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Energiei.

Potrivit documentului citat, în cadrul apelului referitor la Investiţia 4.3 – Capacităţi de stocare a energiei electrice (baterii) - au fost semnate două contracte de finanţare menite să sprijine dezvoltarea unor noi capacităţi de stocare a energiei electrice.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Obiectivul apelului este de punere în funcţiune a unei capacităţi de minim 240 MW (sau 480 MWh).
Cele două contracte semnate sunt:

  1. SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
    • Proiect: Construire capacitate de stocare a energiei electrice, instalaţii aferente, posturi de transformare şi staţia de transformare, reţele electrice interne, împrejmuire, branşamente şi racorduri externe la SEN
    • Valoare ajutor de stat: 16.874.252,36 lei (3.391.605,00 euro)
    • Capacitate: 69,93 MWh
  2. RENOVATIO TRADING SRL
    • Proiect: Realizarea unei capacităţi de stocare a energiei electrice (baterii) în localitatea Topliţa, Jud. Harghita
    • Valoare ajutor de stat: 15.164.708,72 lei (3.047.998,86 euro)
    • Capacitate: 60,96 MWh

În ceea ce priveşte Investiţia 4.2 – Producţia şi reciclarea celulelor şi panourilor fotovoltaice, Ministerul Energiei promovează investiţiile în lanţul valoric complet al celulelor şi panourilor fotovoltaice, prin finanţarea capacităţilor de producţie, asamblare şi reciclare.

Obiectivul măsurii este construirea unor capacităţi de producţie de cel puţin 200 MW/an.

Contractul semnat astăzi: 

SC KBK KRAFT PROJEKT S.R.L.

  • Proiect: Producţie module fotovoltaice KBK KRAFT PROJEKT
  • Valoare ajutor de stat: 19.377.991,82 lei (3.894.838,87 euro)
  • Capacitate: 140 MW

”Aceste investiţii reflectă angajamentul Ministerului Energiei de a sprijini tranziţia către energie verde şi de a întări securitatea energetică a României prin promovarea investiţiilor”, au mai transmis oficialii ministerului.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.