Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării, hotărârea pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului serviciilor comunitare de utilităţi publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, în prezent, domeniul serviciilor publice este reglementat printr-o lege generală, şi alte patru legi speciale privind fiecare tip de serviciu public.

Codul va cuprinde dispoziţii specifice fiecărui tip de serviciu public: serviciul de alimentare cu apă, canalizare, serviciul de alimentare cu energie termică, serviciul de salubrizare a localităţilor, serviciul public de alimentare cu gaze naturale, serviciul de iluminat public şi serviciul de transport public local de călători.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Noul Cod legislativ ţinteşte repartizarea optimă a competenţelor între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, va asigura o viziune unitară asupra modului de elaborare, implementare, monitorizare şi evaluare a standardelor de calitate şi după caz, de cost, pentru serviciile publice descentralizate, şi va dezvolta metode şi instrumente pentru monitorizarea şi evaluarea capacităţii administrative a autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi creşterea capacităţii autorităţilor şi instituţiilor de la nivelul administraţiei publice centrale de a-şi exercita, clar şi coerent, calitatea de coordonator metodologic asupra creării politicilor publice în materia descentralizării.

„Alimentarea localităţilor cu apă potabilă sau gaz, transportul public sau iluminatul public modern, reţelele de termoficare stabile şi funcţionale, sau o reţea de canalizare optimă şi salubrizarea localităţilor sunt permisele necesare unei localităţi moderne. Prin Codul serviciilor comunitare de utilităţi publice vom asigura un cadru unitar şi stabil care va contribui la crearea unui mediu legislativ predictibil şi la prestarea serviciilor comunitare de utilităţi publice la standarde ridicate”, a declarat ministrul Cseke Attila, conform sursei citate.

De asemenea, în cazurile în care există legislaţie europeană de aplicabilitate directă şi imediată, prin cod va fi realizată abrogarea expresă a unor acte normative care nu sunt în acord cu norma comunitară, eliminându-se, astfel, posibilitatea apariţiei de confuzii sau greutăţi la nivelul luării deciziei administrative de implementare a legii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.