După criza cărnii de porc, fermele de păsări din China au mari probleme din cauza epidemiei provocate de coronavirus, milioane de pui fiind în pericol să moară de foame în următoarele zile pentru că furajele nu pot ajunge la timp din cauza restricţiilor de transport, relatează CNBC.
Închiderea provinciilor chineze a afectat lanţurile de aprovizionare, restricţiile de transport împiedicând livrarea furajelor, cum ar fi soia, la fermele de animale, potrivit analiştilor şi presei de stat.
Pe măsură ce epidemia s-a răspândit, autorităţile chineze au închis drumurile şi autostrăzile, oprind chiar şi autobuzele care efectuează curse pe distanţe lungi.
Aprovizionarea cu soia este deficitară, potrivit companiei de servicii financiare INTL FCStone, care a adăugat că prelungirea restricţiilor va amplifica lipsa furajelor.
”Acest lucru va provoca probleme grave în sectorul zootehnic. Chiar dacă o fabrică îşi reia producţia, va dura mai mult decât de obicei să facă livrările, din cauza problemelor de logistică (lipsa forţei de mjuncă, drumuri închise, controale rutiere)”, a scris recent Darin Friedrichs, analist la compania INTL FCStone, într-o notă adresată clienţilor.
”Cred că în multe regiuni problema transporturilor are impact asupra producţiei de pui. Ne aşteptăm că producţia va fi afectată nu doar în primul trimestu trimestrul, ci şi în cel de-al doilea”, a declarat Chenjun Pan, analist senior la Rabobank.
Fermierii din Hubei, epicentrul epidemiei provocată de coronavirus, ”sunt deja într-o situaţie foarte gravă”, a scris recent asociaţia crescătorilor de păsări într-o scrisoare adresată Asociaţiei pentru Agricultură şi Animale din China.
Potrivit scrisorii, transporturile sunt practic paralizate. Iar majoritatea fermelor mari vor avea în curând un deficit grav de furaje, care le va afecta operaţiunile.
Asociaţia a cerut producătorilor de furaje să trimită 18.000 de tone de porunb şi 12.000 de tone de soia în Hubei.
Potrivit publicaţiei chineze de stat Global Times, există 348 de milioane de pui în Hubei, a şasea mare provincie producătoare de păsări din China.
Firmele producătoare de păsări din China am mare nevoie de furaje, a scris Global Times, milioane de pui riscând să moară de foame.
Unii fermieri au redus raţiile zilnice de hrană, pentru ca furajele să dureze mai mult.
Wuhan este capitala Hubei, unde a apărut coronavirusul, la sfârşitul lunii decembrie.
Criza exercită presiuni asupra producătorilor de păsări, Beijingul cerând industriei să intensifice producţia pentru a menţine aprovizionarea şi preţurile la un nivel stabil.
Problemele au survenit pe fondul epidemiei de gripă porcină africană, care a decimat populaţia de porci şi a dus la creşterea puternică a preţurilor cărnii de porc.
Potrivit Reuters, China a produs 22 de milioane de carne de pasăre în 2019, cu 12% mai mult faţă de anul anterior, în contextul deficitului de carne de porc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.