Mediobanca a lansat luni o contraofensivă în războiul fuziunilor care zguduie finanţele italiene, anunţând o ofertă de 6,3 miliarde de euro (7 miliarde de dolari) pentru preluarea Banca Generali. Finanţarea tranzacţiei va fi realizată prin cedarea participaţiei sale la asigurătorul Generali, transmite Reuters.
Participaţia de 13% în Generali, deţinută de Mediobanca din anii 1950, a fost mult timp sursă de tensiuni între banca milaneză şi ceilalţi doi mari acţionari ai Generali: magnatul construcţiilor Francesco Gaetano Caltagirone şi fondul Delfin al familiei Del Vecchio. Aceştia deţin împreună 17% din Generali şi 27% din Mediobanca.
”Am fost acuzaţi, pe bună dreptate sau nu, că ne bazăm prea mult pe Generali. Aceasta este o mişcare solidă financiar care elimină această problemă”, a declarat CEO-ul Mediobanca, Alberto Nagel.
Participaţia de 6,5 miliarde de euro la Generali îi permite Mediobanca să finanţeze integral o tranzacţie pe care o vizează de mult timp, a adăugat Nagel.
Banca Generali este deţinută în proporţie de 50,2% de Generali, iar săptămâna trecută Mediobanca a obţinut o victorie majoră în consiliul Generali, reuşind să numească 10 din cei 13 administratori, inclusiv pe CEO-ul Philippe Donnet.
Nagel speră să demareze discuţiile oficiale cu Generali şi Banca Generali în privinţa tranzacţiei, descrisă de Morgan Stanley drept ”un pas strategic coerent”. Dacă oferta nu va fi acceptată de suficienţi acţionari, Mediobanca va vinde participaţii din Generali pentru a cumpăra acţiuni Banca Generali până la atingerea pragului de 66,7%.
Competiţia cu Monte dei Paschi di Siena (MPS)
Oferta vine în contextul în care Caltagirone şi Delfin au achiziţionat aproape 20% din Monte dei Paschi di Siena (MPS) şi susţin o ofertă ostilă asupra Mediobanca. Astfel, acţionarii Mediobanca vor avea de ales între două proiecte alternative.
Acţionarii Mediobanca vor vota asupra ofertei pentru Banca Generali pe 16 iunie, în timp ce oferta MPS va fi lansată câteva săptămâni mai târziu.
Preluarea Banca Generali ar transforma gestionarea averilor în activitatea principală a Mediobanca, în timp ce fuziunea cu MPS ar integra operaţiunile de finanţare a consumului şi de investment banking ale Mediobanca în reţeaua de sucursale a băncii toscane.
Tensiuni în sectorul bancar italian
Consolidarea băncilor italiene are loc pe fondul anticipării unei scăderi a veniturilor odată cu reducerea ratelor dobânzilor. Într-un context neobişnuit pentru sectorul bancar, mutările ostile au devenit norma în Italia.
”Urmărim această oportunitate de mulţi ani. Acum stelele s-au aliniat”, a spus Nagel.
Săptămâna trecută, Caltagirone a obţinut doar trei locuri în consiliul Generali, în pofida sprijinului de ultim moment venit de la UniCredit, care a cumpărat 6,7% din Generali. Strategia UniCredit rămâne incertă, dar analiştii spun că banca ar putea viza parteneriate în domeniul gestionării averilor.
Oferta Mediobanca evaluează Banca Generali la 54,17 euro pe acţiune, reprezentând un premium de 11% faţă de ultima cotaţie. Acţiunile Banca Generali au crescut cu 5,2%, în timp ce titlurile Mediobanca au scăzut cu 0,8%. Acţiunile Generali au pierdut 1,1%.
Nagel a concluzionat: ”Plătim mai mult decât maximul istoric al acţiunilor şi peste ţintele de preţ ale analiştilor.”

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.