Apple a obţinut o victorie importantă într-un litigiu cu guvernul Marii Britanii, care a încercat să menţină secrete detaliile unui apel depus de companie împotriva unei cereri de a crea ”o portiţă de acces” către datele utilizatorilor de iPhone, transmite CNBC.
Tribunalul pentru Puteri de Investigaţie (Investigatory Powers Tribunal) a publicat luni o hotărâre prin care respinge cererea guvernului britanic de a ţine în secret informaţiile legate de audierea apelului, pe motiv că acestea ar pune în pericol securitatea naţională.
Judecătorii Rabinder Singh şi Jeremy Johnson au declarat în decizie că solicitarea guvernului de a păstra audierea complet secretă ”ar reprezenta o atingere fundamentală adusă principiului justiţiei deschise”.
”Ar fi fost o măsură cu adevărat extraordinară ca o audiere să se desfăşoare în totalitate în secret, fără nicio informare publică asupra faptului că are loc o astfel de procedură”, au adăugat ei. Ministerul de Interne britanic nu a oferit un comentariu imediat pentru CNBC.
Controversa ”portiţei” în criptare
Cazul se referă la apelul formulat de Apple împotriva unei cereri din partea guvernului britanic care obliga compania să ofere acces autorităţilor la datele criptate ale utilizatorilor printr-o ”portiţă tehnologică”.
Această portiţă ar fi permis accesul guvernului la informaţiile protejate prin sistemul de criptare end-to-end din cadrul funcţiei Advanced Data Protection (ADP) oferite de Apple pentru datele stocate în iCloud.
Guvernele din SUA, Marea Britanie şi UE şi-au exprimat în mod repetat nemulţumirea faţă de criptarea end-to-end, susţinând că aceasta permite infractorilor, teroriştilor şi abuzatorilor să ascundă activităţi ilegale.
În Marea Britanie, Legea Puterilor de Investigaţie din 2016 permite guvernului să oblige companiile tech să slăbească nivelul de criptare prin aşa-numitele ”portiţe”, o politică extrem de controversată atât pentru industria tech, cât şi pentru apărătorii vieţii private.
Apple, cunoscută pentru poziţia sa fermă în favoarea confidenţialităţii, s-a opus în mod constant solicitărilor de slăbire a protecţiilor de securitate, argumentând că o astfel de măsură ar vulnerabiliza sistemele şi ar pune în pericol utilizatorii.
Ca urmare a cererii guvernului, Apple a retras în februarie funcţia ADP pentru utilizatorii din Regatul Unit. Într-o postare pe blog la acea vreme, compania declara: ”Nu am construit niciodată o portiţă sau o cheie master pentru produsele sau serviciile noastre şi nu o vom face niciodată”.
”Suntem profund dezamăgiţi că utilizatorii noştri din Marea Britanie nu mai pot activa funcţia Advanced Data Protection (ADP), mai ales în contextul creşterii continue a încălcărilor de securitate şi a ameninţărilor la adresa vieţii private”, a transmis Apple.
”Apple rămâne dedicată oferirii celui mai înalt nivel de securitate pentru datele personale ale utilizatorilor noştri şi sperăm că vom putea face acest lucru în viitor şi în Regatul Unit.”

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.