Guvernul laburist al prim-ministrului britanic Keir Starmer analizează modalităţi de a înăspri reglementările privind siguranţa pe internet în Regatul Unit, după ce dezinformarea a declanşat o serie de proteste împotriva imigraţiei, iar proprietarul X, Elon Musk, a făcut comentarii incendiare în postări care au fost vizualizate de milioane de oameni, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două surse din industrie care cunosc această problemă au declarat pentru CNBC că, în urma evenimentelor din ultimele două săptămâni, laburiştii iau în considerare o revizuire a legii privind siguranţa online – legislaţie care impune giganţilor tehnologiei să prevină răspândirea conţinutului ilegal şi dăunător pe platformele lor.

Aceste surse nu au fost autorizate să vorbească public despre modificările propuse, deoarece discuţiile despre modificarea legilor privind siguranţa online sunt în desfăşurare.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Oficiali de rang înalt au făcut comentarii în ultimele zile, spunând că guvernul ar putea revizui legea privind siguranţa online pentru a o face mai dură în ceea ce priveşte dezinformarea, discursul instigator la ură şi incitarea la violenţă.

”Există, evident, aspecte ale Legii privind siguranţa online care nu au intrat încă în vigoare. Suntem pregătiţi să facem schimbări dacă este necesar”, a declarat Nick Thomas-Symonds, ministrul pentru biroul cabinetului, pentru reţeaua soră CNBC Sky News.

Autoritatea de reglementare a mass-media şi telecomunicaţii, Ofcom, nu a reuşit să acţioneze împotriva platformelor de social media pentru că au permis discursul instigator la ură şi alte conţinuturi care ar încălca legea, din cauza faptului că legislaţia nu a intrat încă pe deplin în vigoare.

Ce este, mai exact, Legea privind siguranţa online? Şi ce ar putea însemna pentru firme de tehnologie precum X a lui Elon Musk?

Legea privind siguranţa online este o legislaţie emblematică în Regatul Unit care urmăreşte să forţeze reţelele sociale şi companiile media de streaming video să elimine conţinutul ilegal de pe platformele de socializare.

Regulamentul conţine noi îndatoriri care ar impune companiilor de tehnologie să identifice, să atenueze şi să gestioneze în mod activ riscurile de vătămare cauzate de astfel de materiale care apar pe platformele lor.

Există mai multe exemple de conţinut care, dacă sunt raportate, ar putea face o companie răspunzătoare de sancţiuni penale. Acestea includ abuzul sexual asupra copiilor, frauda, ​​infracţiunile rasiale sau religiose grave, incitarea la violenţă şi terorismul.

Odată ce regulile vor intra în vigoare, Ofcom ar avea puterea de a percepe amenzi de până la 10% din veniturile anuale globale ale companiilor pentru încălcări.

În cazurile în care apar încălcări repetate, managerii superiori ar putea chiar risca închisoare.

Ofcom a spus că noile obligaţii ale firmelor de tehnologie nu vor intra pe deplin în vigoare până în 2025, odată ce va termina consultarea cu privire la codurile de conduită pentru companii.

De ce se solicită modificarea legii? În urmă cu două săptămâni, un tânăr în vârstă de 17 ani a atacat cu cuţitul mai mulţi copii care frecventau un curs de dans pe tema lui Taylor Swift, în oraşul englez Southport din Merseyside. Trei fete au fost ucise în atac.

La scurt timp după atac, utilizatorii reţelelor de socializare s-au grăbit să identifice în mod fals făptuitorul drept un solicitant de azil care a sosit în Regatul Unit cu barca, în 2023.

Postările de pe X care distribuiau numele fals al făptuitorului au fost distribuite în mod activ şi au fost vizualizate de milioane de oameni.

Aceasta, la rândul său, a contribuit la declanşarea protestelor de extremă-dreapta, anti-imigraţie, care au ajuns ulterior în violenţă, magazine şi moschei fiind atacate cu cărămizi şi bombe cu benzină.

Pe măsură ce revoltele continuau, Musk, care deţine X, a început să facă comentarii despre situaţia din Regatul Unit. El a sugerat că revoltele ar putea duce la un război civil, spunând într-o postare X: ”Războiul civil este inevitabil”.

Comentariile sale au fost condamnate de guvernul Regatului Unit. Întrebat în timpul unei conferinţe de presă despre remarcile lui Musk, purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru Keir Starmer a spus că nu există ”nicio justificare” pentru astfel de declaraţii.

Musk a împărtăşit, de asemenea, o imagine a unui titlu fals care a fost făcut să arate ca şi cum ar fi venit de pe site-ul ziarului ”The Telegraph”, susţinând în mod fals că Regatul Unit construieşte ”lagăre de detenţie” în Insulele Falkland pentru revoltaţi. De atunci l-a şters.

Aceste evenimente au declanşat solicitări către guvern de a revizui Legea privind siguranţa online pentru a se asigura că este implementată mai rapid şi că există prevederi care să asigure că este mai eficient pentru a preveni astfel de evenimente în viitor.

Cum s-ar putea schimba legea?

Până acum, nu este încă clar cum – sau chiar când – va fi revizuită Legea privind siguranţa online.

O sursă din industrie a declarat pentru CNBC că guvernul ”încearcă să stabilească ce s-a întâmplat în ultimele zile şi s-a concentrat pe răspuns”.

”Nu cred că s-a făcut încă multă gândire politică aici”, a adăugat sursa.

Este posibil să se analizeze noi măsuri privind dezinformarea, printre alte câteva opţiuni – cu toate acestea, guvernul nu a ajuns încă la nicio ”viziune concretă” cu privire la modul în care ar trebui să se schimbe legislaţia.

O a doua sursă din industrie a spus că este probabil ca guvernul să revizuiască legislaţia doar odată ce aceasta va intra în vigoare, probabil în primăvara anului 2025.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.