Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că va veni cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate, el precizând că România a depăşit momentul amatorismului. El a menţionat că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri, iar astfel, vor fi dezvoltate serviciile de învăţământ şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional.
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat după vizita la Institutul Clinic Fundeni despre hotărârea de guvern care prevede scăderea taxării muncii pentru familiile care au cel puţin doi copii, când va fi adoptată şi dacă un astfel de sistem urmează să fie extins.
"Este evident că anul următor va fi, e trecut în PNRR, o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm, am constatat şi nu am făcut nimic. Trebuie să vii cu soluţii, chiar dacă sunt soluţii parţiale. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a spus premierul Ciolacu.
El a continuat: ”Nu, momentan, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli. Trebuie să intrăm într-o normalitate, mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni şi marile marile companii de asigurări şi pe un sistem de sănătate aşezat. Este normal să venim cu priorităţi. Prioritatea noastră este ca cei care au doi copii, să începem să scădem”.
Prim-ministrul a subliniat că nu poate să scadă în acest moment la venitul minim, pentru că o treime dintre români, în sistemul privat, sunt plătiţi pe venitul minim.
”Dacă scad la venitul minim, o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim. Cu alte cuvinte, aceste soluţii empirice, luate după ureche şi doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau. O să vin cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate. România a depăşit momentul amatorismului. Am văzut ce a însemnat ca amatorii să conducă ministerul Sănătăţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.