Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat că va putea fi observat impactul bugetar al măsurilor fiscale pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în funcţie de evoluţiile părţii de sustenabilitate financiară a ţării noastre. El a adăugat că măsurile puse în transparenţă decizională pe site-ul instituţiei vor putea fi ajustate, dacă este necesar şi a mai precizat că nu există riscul ca deficitul bugetar să sară de 5,5% din PIB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Dacă luăm în calcul şi partea de reducere de cheltuieli, aşa cum arată acum în forma aceasta, dacă luăm în calcul şi partea de evaziune fiscală, sunt 22 de miliarde lei. Noi, în acest an, dacă legea este aprobată, atunci şi vom obţine venituri suplimentare la buget, dar noi mizăm pe două lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor în perioada următoare şi ştiţi bine că în fiecare lună aprobăm limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, şi, pe de altă parte în fiecare lună încercăm să monitorizăm încasările şi să reducem gapul dintre veniturile planificate şi cele realizate. Ăsta este un efort pe care îl facem. Nu există acest risc de a depăşi 5,5% din PIB”, a explicat Marcel Boloş, întrebat marţi la Parlament, după participarea la întâlnirea cu grupurile parlamentare pe tema măsurilor fiscale împreună cu premierul Marcel Ciolacu, ce venituri ar putea fi în 2024 după ce vor fi aplicate aceste măsuri.

Ministrul liberal a mai spus că abordarea avută în vedere de către Executiv, prin aceste măsuri fiscale, a fost de a proteja populaţia şi mediul de afaceri.

„Am încercat să avem o abordare care să protejeze populaţia şi mediul de afaceri, încercăm în această etapă ca să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afişat şi, sigur, acestea fiind agreate în coaliţie, în funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul”, a completat Boloş.

„Dacă avem o colectare corespunzătoare şi avem o cheltuire a banilor responsabilă, este posibil fie să ţinem sub control deficitul bugetar şi să se vadă că am intrat într-o zonă de sustenabilitate şi de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de măsuri vom mai putea lua, dar este prematur să ne pronunţăm”, a continuat ministrul de Finanţe, cu privire la posibilitatea luării unor măsuri suplimentare, pe lângă cele anunţate.

Acesta a mai oferit explicaţii cu privire la traiectoria deficitului bugetar şi a precizat că în aceste zile sunt făcute simulări de către Ministerul de Finanţe şi în funcţie de ele va fi convenit cu cei de la Comisia Europeană asupra acestei traiectorii.

„Să nu uităm că suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru ca să ne ajustăm traiectoria de deficit bugetar. Noi facem în aceste zile simulări care rezultă din proiectul de lege pe care l-am menţionat şi, în funcţie de aceste simulări şi de felul în care vom conveni cu Comisia Europeană, vă vom anunţa din timp care va fi traiectoria de deficit bugetar. Un lucru este foarte cert, este că trebuie să fim foarte realişti cu aceste măsuri pe care noi le adoptăm, care am spus că sunt cele care protejează populaţia şi mediul de afaceri, raportat la problema pe care noi o avem de deficit bugetar şi în acest context discutăm de ceea ce înseamnă sustenabilitatea financiară a României pe termen lung”, a afirmat Boloş.

El a mai spus că este luată în calcul o limită maximă de 204.000 de posturi reduse în seectorul bugetar, ca urmare aplicării noilor măsuri fiscale.

Ministrul Finanţelor a mai explicat că „tot ce înseamnă maşină de lux cu o valoare de peste 375.000 lei intră în acest impozit pe maşini”.

„La stabilirea impozitului este foarte importantă valoarea de achiziţie, aceea este cea la care se referă proiectul. Vechimea autoturismului este de cinci ani. Adică, practic, dacă ai mai mult de cinci ani de la data la care ai achiziţionat-o nu mai datorezi impozit pe maşină, considerentul este că maşina cât este nouă îşi păstrează această valoare, după care uşor, uşor trebuie reparaţii şi îşi pierde din valoare”, a conchis liberalul.

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor.

De asemenea, proiectul Executivului majorează acciza la alcool şi tutun şi instituie impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare. Documentul a fost făcut public, marţi dimineaţă, de Ministerul Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.