Programul de achiziţii şi digitalizare al instituţiilor subordonate Ministerului de Finanţe este „cel mai ambiţios program care există în momentul de faţă”, spune, la Maratonul Fiscalităţii organizat de PROFIT NEWS TV, Marius Peştină, Director Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare (CNIF), centrul IT al Ministerului Finanţelor, inclusiv al instituţiilor subordonate MF, cum este ANAF. De la 1 ianuarie 2025, Marius Peştină susţine că e-Factură, e-Transport, SPV, e-TVA şi SAF-T vor fi în perfectă stare de funcţionare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Toată lumea ştie că E-urile sunt urate, nu vrem E-uri. E e-Factură, e-Transport, e-TVA, toate astea sunt bune pentru că îl ajută pe contribuabil să fie sigur. El poate e de bună credinţă, dar poate ajunge să primească o factură care de fapt e de la un furnizor, cum ştiam până acum că erau pe marginea străzii. Nu mai e cazul, pentru că dacă nu e o factură înregistrată în sistemul de facturi, ea nu există”, mai spune acesta.

Despre e-Transport, el afirmă că nu face altceva decât tot pe contribuabil să îl ajute, în sensul în care mişcările de bunuri cu risc fiscal sunt înregistrate în aşa fel încât toată lumea să fie liniştită că nu există concurenţă neloială.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Vorbim şi de e-TVA care, deocamdată, e declaraţie informativă, prin care noi pre-completăm această declaraţie cu TVA-ul pe care îl are contribuabilul de plată din bazele de date pe care le avem. Contribuabilul poate să o descarce şi, în anumite situaţii, să zică că o contestă. De exemplu, TVA-ul la încasare pentru care nu avem date suficiente şi atunci, există posibilitatea asta să apară diferenţe de TVA, există facturi emise către persoane fizice pe care începând cu 1 ianuarie 2025 o să le avem în sistem. Şi dacă ne uităm la furnizorii de utilităţi, care probabil că mai mult de 80% din cifra de afaceri o au către contribuabili persoane fizice, facturi pe care noi nu le avem, atunci da, apar discrepanţe legate de TVA. Dar toate lucrurile astea o să treacă”, explică Marius Peştină.

De la 1 ianuarie 2025 se va implementa şi SAF-T, iar o serie de declaraţii, adaugă el, precum declaraţia 394, nu îşi vor mai avea rostul. Implementarea tuturor acestor aplicaţii „reprezintă cel mai ambiţios program care există în momentul de faţă apropo de achiziţii şi digitalizare”.  „Acest program a fost foarte ambiţios şi a avut nişte termene de implementare foarte scurte. Ăsta a fost motivul pentru care la nivelul Ministerului Finanţelor s-a decis ca o anumită perioadă de timp ele de fapt să fie doar informative, fără a avea penalităţi din partea contribuabilului care nu se conformează să folosească acele sisteme, dar să aibă timp să le folosească. Sunt absolut convins că de la 1 ianuarie 2025 vor fi toate funcţionale aşa cum trebuie”, mai spune Marius Peştină, care speră ca de la 1 ianuarie 2025 să nu mai existe plângeri din partea contribuabililor legate de funcţionarea acestor sisteme, mai ales că CNIF organizează constant sesiuni de comunicări cu aceştia, de la care primeşte tot felul de idei de a îmbunătăţi aplicaţiile. „Toate astea se implementează de către colegii mei”, subliniază el.

„Mai mult decât atât, sistemul informatic al Ministerului Finanţelor e foarte vechi. Acum văd pentru prima oară o intenţie de îmbunătăţire totală a acestui sistem, în aşa fel încât avem o serie de achiziţii care vor schimba din temelii tot sistemul ăsta informatic şi mă refer aici la aplicaţii şi la soluţii hardware.

Totul va fi nou. Prin programul de achiziţii pe care îl avem în special pe zona de PNRR ar trebui ca mai mult de 80% din tot ce înseamnă aplicaţii informatice să lucreze pe un hardware nou începând cu 1 noiembrie 2024”, mai spune acesta, adăugând că e posibil să existe întreruperi ale sistemelor, însă, CNIF se va asigura că aceste întreruperi se întâmplă cu preponderenţă în weekend-uri, iar tranziţia către un nou sistem să fie făcută fără impact major. „Niciodată nu o să punem în producţie un sistem care nu a fost testat. Cu siguranţă va fi testat o dată la nivel intern. În acelaşi timp, avem o selecţie făcută din mulţi contribuabili care sunt dispuşi să facă această testare şi să vadă în paralel să vadă dacă există vreo problemă şi abia după ce ne-am convins că nu există posibilitatea unor erori îl vom pune în aplicare”, completează Marius Peştină.

Atât sistemul informatic fiscal pentru persoane fizice, cât şi cel pentru persoane juridice vor fi schimbate.

„Urmează analiza de risc. Nu se mai vrea ca inspectorii antifraudă sau inspectorii fiscali să meargă în controale fără să aibă un scop în spate, adică să le ridice cineva nişte flag-uri. Trezoreria se va schimba şi ea complet, o să avem plăţi cu cardul, internet banking. Termenul maxim de implementare e 30 decembrie 2025. Noi sperăm să terminăm mult mai repede atât”, afirmă acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.