Noţiunea de guvernanţă corporativă pentru companiile şi instituţiile de stat este recentă şi mai este de lucru în această zonă, în contextul în care rolul ei nu este agreat de toată lumea, a declarat joi directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Daniela Lulache, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România şi Finmedia, cu sprijinul Guvernului României şi a Băncii Naţionale a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din 2011, Guvernul a introdus o legislaţie menită să întărească principiile de guvernanţă corporativă în companiile de stat, însă, de cele mai multe ori, aproape fiecare guvern şi-a impus oameni fideli la conducerea companiilor cheie ale statului.

Noţiunea de guvernanţă corporativă este una recentă pentru companiile statului şi nu este agreată de toţi jucătorii implicaţi, potrivit lui Lulache.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Este clar că noţiunea de guvernanţă corporativă, pentru companiile şi institutiile de stat, este recentă, în curs de implementare. Încă mai avem de lucru, este o noţiune al cărei rol nu este încă agreat de toţi. Instituţia pe care o reprezint are un cuvânt de spus în această privinţă (...)”, a declarat Lulache.

Directorul general al Nuclearelectrica a subliniat că, prin această noţiune, se înţelege totalitatea normelor şi procedurilor implementate, care pornesc de la consiliul de administraţie şi sunt implementate de conducerea executivă. Acestea fac referire la responsabilitate, corectitudine, control şi transparenţă în raport cu stakeholderii. Lulache subliniat că listarea Nuclearelectrica a fost un moment crucial pentru companie.

”A fost un moment crucial nu pentru ca nu aveam cadru legal în care să se impună aceste standarde, ci pentru că nu erau mecanisme de ”enforcement”. Compania a trebuit să se adapteze unui număr mare de acţionari care sunt activi şi cer socoteală”, a spus Lulache.

Ea a subliniat că industria nucleară are standarde foarte stricte, care nu permit derapaje, iar acestea sunt susţinute de introducerea standardelor de guvernanţă corporativă.

”Conceptul ”safety never sleeps” (siguranţa nu doarme niciodată – n.r.) se transpune şi în atitudine, în cultura organizaţională, în ideea de a face performanţă şi de a nu te complace. România, datorită industriei nucleare, are şansa de a face încă un pas către valorile OCDE”, a declarat Lulache.

Recent, Lulache a declarat că proiectul privind retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă are o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro şi că producătorul de energie are banii necesari pentru a finanţa această investiţie. Lulache l-a contrazis, astfel, pe ministrul Energiei, Toma Petcu, care a susţinut la începutul acestei luni că nu sunt bani suficienţi pentru prelungirea duratei de viaţă a reactorului 1.

În luna aprilie, consiliul de administraţie al Nuclearelectrica (SNN), compania care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a aprobat prelungirea mandatului de director general al Danielei Lulache pe o perioadă de patru luni, începând cu 1 mai, fiind vorba de un mandat provizoriu, având în vedere că mandatul actual va expira la 30 aprilie.

Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a declarat nemulţumit de conducerea producătorului de energie, după ce a reziliat în urmă cu mai bine de un an contractul cu Compania Naţională a Uraniului (CNU). Ministerul Energiei a declarat recent, pentru News.ro, că propunerea lui Bogdan Stănescu şi a Danielei Lulache pentru reînnoirea funcţiilor de administrator al Nuclearelectrica nu aparţine Ministerului Energiei, ci unui acţionar minoritar. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,044 miliarde lei (450 milioane euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.