Premierul Ludovic Orban le-a cerut, vineri, miniştrilor să fie ”extrem de circumspecţi” în efectuarea de cheltuieli la final de an, pentru a reduce deficitul bugetar. Orban le-a transmis că alocările din Fondul de rezervă al Guvernului au o singură destinaţie, respectiv cheltuieli de funcţionare, iar autorităţile locale care au primit anterior bani nu vor mai beneficia de o nouă alocare bugetară.
”Aş vrea să vă cer să fiţi extrem de circumspecţi în angajarea de cheltuieli pe final de an. Orice cheltuială nenecesară, chiar dacă este prevăzută în buget, nu trebuie efectuată pentru că dorinţa mea este, totuşi, să încercăm să reducem la un procent cât mai mic deficitul bugetar. Vă rog să evaluaţi cu maximă seriozitate toate cheltuielile pe care le anhajaţi, astfel încât să efectuăm doar acele cheltuieli necesare”, le-a cerut Orban miniştrilor Cabinetului său, la începutul şedinţei de Guvern.
Acesta a cerut miniştilor de la Finanţe şi Lucrări Publice să pregătească situaţia cu fondurile necesare autorităţilor locale, pentru a asigura fondurile necesare pentru funcţionare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Vreau să vă învederez să fiţi exigenţi în analiza cererilor ce le veţi primi. Alocările din Fondul de rezervă al Guvernului au o singură destinaţie – cheltuieli de funcţionare - salarii, plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, salarii asistenţi personali, încălzirea şcolilor, iluminat public - şi vă cer exigenţă în evaluarea cererilor. Am primit şi eu direct cereri, mi se cer sume de bani pentru categorii de cheltuieli care nu au legătură cu cheltuielile de funcţionare. Să aveţi mare grijă”, a mai cerut premierul.
Acesta a solicitat ca evaluarea necesarului de bani să se facă şi în funcţie de foncurile pe care primăriile respective le-au primit anterior.
”Vreau să luaţi ca şi criteriu de evaluare şi alocările anterioare care au fost făcute din Fondul de rezervă – în ultimele săptămâni ale Guvernului Dăncilă au fost alăcaţi bani cu nemiluita către diferite autorităţi locale. Dacă sunt localităţi care au primit bani, să nu mai vină să ceară bani.Dacă li s-au alocat bani anterior, resursele ar fi trebuit să fie suficiente”, a mai sus premierul.
Comisia Europeană (CE) a avertizat, recent, România că deficitul bugetar ar putea depăşi 3% şi anul viitor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.