Lira sterlină a scăzut joi cu mai mult de 1% faţă de dolarul american şi euro, după ce guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a sugerat că date mai favorabile despre inflaţie ar putea conduce banca centrală către o abordare mai agresivă de reducere a dobânzilor, transmite CNBC.
Lira sterlină a scăzut cu 1,17%, până la 1,3112 USD pe unitate, reducând uşor pierderile de peste 1,3%, dar rămânând la cel mai redus nivel intraday din 12 septembrie.
Astfel, lira sterlină a consemnat cel mai accentuat declin zilnic faţă de dolar din ultimele peste 20 de luni, conform unui calcul al datelor LSEG realizat de CNBC.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Bailey a declarat pentru ziarul The Guardian, într-un interviu publicat joi, că BOE ar putea deveni ”puţin mai activistă” în abordarea sa cu privire la reducerea ratelor, dacă evoluţia inflaţiei va continua să fie bună.
El a mai spus că a fost încurajat că presiunile legate de costul vieţii nu au fost atât de persistente cum se credea anterior, potrivit The Guardian.
Lira sterlină a fost susţinută în urma reuniunii de politică monetară a BOE din 19 septembrie, în timp ce factorii de decizie britanici au avut un ton mai puternic decât cei de la Rezerva Federală a SUA şi de la Banca Centrală Europeană.
De asemenea, a găsit sprijin în timpul verii de la victoria decisivă a Partidului Laburist la alegerile generale de la începutul lunii iulie, investitorii urmărind o perioadă de stabilitate politică şi potenţialul de reforme pro-business.
Bugetul viitor, care urmează să fie anunţat la sfârşitul lunii octombrie, îi făcuse deja pe unii să se întrebe dacă optimismul în jurul activelor din Regatul Unit poate rezista, liderii politici sugerând în mod repetat că majorarea taxelor şi disciplina cheltuielilor publice vor fi necesare pentru a face faţă unui deficit bugetar.
Între timp, lira a scăzut cu 1,2% faţă de euro, joi, tranzacţionându-se la 0,84258 unităţi pentru 1 euro, cel mai redus nivel din 20 septembrie.
Acest lucru s-a produs în ciuda faptului că mai mulţi analişti şi-au majorat perspectivele pentru ritmul reducerilor ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene în acest an, după ce datele inflaţiei din zona euro şi din Germania au coborât ambele sub 2% în această săptămână.
Bank of America Global Research şi Moody's Analytics s-au numărat printre echipele care au spus că acum se aşteptau la o reducere a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază de către BCE la următoarea sa reuniune din octombrie, împreună cu o reducere ulterioară la următoarea şi ultima şedinţă a anului din decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.