Liderii OPEC au declarat duminică că petrolul şi gazele nu ar trebui să fie stigmatizate în dezbaterea climatică şi că industria are un rol de jucat într-o tranziţie energetică ordonată, transmite Reuters.
Miniştrii Energiei din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Irak, cei mai mari trei membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), s-au reunit în capitala Arabiei Saudite, Riad, pentru săptămâna climatică a ONU, MENA.
Noi trei aici, în calitate de producători importanţi de hidrocarburi, avem, de asemenea, responsabilitatea faţă de lume de a oferi tranziţiei suficiente resurse de hidrocarburi pentru a ne asigura că facem tranziţia la un preţ responsabil”, a declarat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, într-un panel care grupat cele trei ţări.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Emiratele Arabe Unite vor găzdui summitul climatic COP28, programat să aibă loc la Dubai, între 30 noiembrie şi 12 decembrie.
Summitul este o oportunitate pentru guverne de a încerca să accelereze acţiunile pentru a reduce încălzirea globală, pentru a preveni cele mai devastatoare consecinţe ale vremii extreme după un an de temperaturi record, incendii şi secetă.
Rapoartele de până acum arată că ţările nu vor reuşi să atingă obiectivul ONU de a menţine creşterea temperaturilor globale sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi de a continua eforturile de a o limita la 1,5 grade Celsius.
”COP28 va oferi rezultate transformatoare pentru această regiune şi pentru lume”, a declarat Sultan al-Jaber, preşedintele COP28, în declaraţia sa de deschidere, de duminică.
Alegerea lui Jaber de a conduce summitul a atras critici din partea militanţilor pentru mediu, deoarece ţara sa este membră OPEC şi un important exportator de petrol, iar el este şeful gigantului petrolier de stat ADNOC.
Jaber a argumentat pentru o COP mai incluzivă, care să aducă industria petrolului şi gazelor în dezbaterea climatică şi să îi permită să fie parte a soluţiei prin iniţiative de decarbonizare.
Înainte de COP28, ţările sunt împărţite între cele care cer un acord pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili care încălzesc planeta şi naţiunile care spun că petrolul, gazele naturale şi cărbunele au un rol continuu, combinat cu tehnologia pentru a-şi capta emisiile.
”Am avut 27 de COP şi aţi putea fi surprinşi să aflaţi că 17 dintre ele au fost găzduite în ţări producătoare de combustibili fosili. Adevărul este că energia este fundamentală pentru toată lumea, pretutindeni”, a spus Jaber.
Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a spus, de asemenea, că industria nu ar trebui stigmatizată şi că lumea încă mai are nevoie de hidrocarburi.
”Există un justificare pentru noi să fim în petrol şi gaze”, a spus el audienţei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.