O curte federală de apel a decis că administraţia de la Casa Albă, FBI şi oficialii de rang înalt din domeniul sănătăţii nu ar putea ”constrânge sau încuraja în mod semnificativ” companiile de social media să elimine conţinutul pe care administraţia Biden îl consideră dezinformare, inclusiv despre COVID-19, transmite Reuters.
Însă completul de trei judecători al Curţii de Apel de al 5-a Circuit din SUA, din New Orleans, a restrâns o mare parte a ordinului emis de un judecător din Louisiana care restricţiona administraţia preşedintelui democrat Joe Biden să comunice cu companiile de social media.
Instanţa a suspendat această ordonanţă timp de 10 zile, astfel încât administraţia să poată solicita revizuirea la Curtea Supremă a SUA.
Departamentul de Justiţie al SUA, care apără administraţia, a refuzat să comenteze.
Administraţia Biden a susţinut că a cerut companiilor de social media să elimine postările pe care le considera a fi o dezinformare dăunătoare, dar nu le-a forţat niciodată să facă acest lucru.
Judecătorul de la instanţa inferioară a constatat că oficialii americani au constrâns în mod ilegal Facebook, YouTube şi X Corp să cenzureze postările legate de COVID-19 şi acuzaţiile de fraudă electorală.
Curtea de al 5-lea circuit a fost de acord cu procurorii generali ai statului republican din Missouri şi Louisiana, care au susţinut că numeroşi oficiali federali au constrâns platformele de reţele sociale să cenzureze conţinutul care încălca protecţia libertăţii de exprimare de către Primul amendament al Constituţiei SUA.
În timp ce oficialii sunt interesaţi să interacţioneze cu firmele de reţele sociale cu privire la dezinformări, ”guvernului nu i se permite să promoveze aceste interese în măsura în care se angajează în suprimarea punctelor de vedere”, a scris comisia.
Dar instanţa, într-o opinie nesemnată de trei judecători numiţi de preşedinţii republicani, a respins o mare parte din ordonanţa judecătorului de district din SUA Terry Doughty, cu excepţia unei prevederi referitoare la presupusa constrângere, pe care a restrâns-o.
Curtea de al 5-lea circuit a spus că ordinul mai restrâns se aplică Casei Albe, chirurgului general, Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) şi FBI, dar nu se va mai aplica altor oficiali federali acoperiţi de ordinul instanţei inferioare.
”Deciziile de moderare a conţinutului ale platformelor de social media trebuie să fie ale lor şi numai ale lor”, a scris instanţa, în timp ce le-a interzis oficialilor din acele agenţii să constrângă sau să încurajeze semnificativ companiile de social media să elimine conţinut.
Hotărârea a fost salutată pe platforma X de către procurorul general republican din Missouri, Andrew Bailey, care a spus că va opri oficialii federali ”de a încălca drepturile Primului Amendament ale milioanelor de americani”.
Procurorii generali din Louisiana şi Missouri, împreună cu câţiva utilizatori ai reţelelor sociale, au dat în judecată anul trecut, declarând că Facebook, YouTube şi Twitter s-au angajat în cenzură ca urmare a îndemnurilor repetate din partea oficialilor guvernamentali şi a ameninţărilor cu o aplicare mai intensă a reglementărilor.
Plângerea a spus că opiniile cenzurate includeau conţinut care punea sub semnul întrebării măsurile anti-COVID-19, cum ar fi măştile şi mandatele de vaccinare şi acuzaţiile de fraudă electorală. D
oughty, al cărui tribunal din Monroe, Louisiana, a devenit un loc favorit pentru contestaţiile republicane la politicile lui Biden, s-a alăturat statelor în iulie, constatând că eforturile ”Orwelliene” ale guvernului federal au încălcat Primul Amendament.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.