Judeţul Sibiu riscă să piardă o sută de milioane de lei, majoritatea din fonduri europene, din cauza prevederilor Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), pus în dezbatere publică de către Ministerul Mediului. Documentul prevede ca gunoaiele colectate din judeţ să fie transportate în judeţul Alba, începând din 2024, la o staţie de tratare, costul de transport ridicându-se la peste 1,7 milioane de euro anual. În aceste condiţii, preţul pentru fiecare tonă de deşeu depozitat se va majora de la 280 de lei, cât este în prezent, la 540 de lei, depăşind plafonul maxim impus de Comisia Europeană în momentul finanţării proiectului de colectare selectivă a deşeurilor din judeţul Sibiu.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că judeţul riscă să piardă finanţarea europeană pentru Proiectul ”Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Sibiu”, din cauza prevederilor din Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), proiect suspus dezbaterii publice de către Ministerul Mediului.
”Riscăm să pierdem finanţarea europeană pe acest proiect. Se urmăreşte să se ascundă unele greşeli de la momentul realizării acestor proiecte de gestionare a deşeurilor. (...) Este o cârpelă făcută pe parcurs şi se urmăreşte să nu plătească cei vinovaţi, ci, în cazul nostru, sibienii. Se transferă responsabilitatea de la nivel central, la nivel local”, a declarat Daniela Cîmpean.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Proiectul ”Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Sibiu” este cel mai mare proiect public din fonduri europene derulat în judeţul Sibiu, cu o valoare de peste o sută de milioane de lei, cea mai mare parte fonduri europene.
Sistemul de colectare selectivă este în vigoare de opt luni în întreg judeţul, fiind, potrivit oficialilor CJ Sibiu, singurul judeţ din ţară în care se colectează selectiv la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale.
Proiectul PNGD aflat în dezbatere prevede, printre altele, că, începând din 2024, toate gunoaiele din judeţul Sibiu ar trebui transportate la o staţie de tratare mecano-biologică din judeţul Alba, ceea ce ar însemna un cost suplimentar de 1,7 milioane de euro anual.
În plus, oficialii CJ Sibiu afirmă că deţin o adresă din partea CJ Alba prin care li se precizeacă că staţia de tratare ce urmează să se construiască nu va putea face faţă şi deşeurilor din judeţul Sibiu, fiind subdimenionată cu circa 50.000 de tone.
Totodată, transportul gunoaielor la Alba ar creşte costurile pentru fiecare tonă de gunoi dus la groapă, de la 280 de lei, cât este în prezent, la 540 de lei, ceea ce depăşeşte plafonul impus de Comisia Europeană (CE).
În momentul în care judeţul Sibiu a primit bani europeni pentru a implementa proiectul de colectare selectivă a deşeurilor, CE a stabilit ca preţul să nu depăşească 310 lei pentru fiecare tonă de deşeu aruncat la groapă. Dacă nu se respectă acest plafon, banii trebuie restituiţi.
„Daca Planul va fi adoptat în această formă, ne rezervăm dreptul de a ataca în instanţă acest plan şi Ministerul Mediului”, a precizat Daniela Cîmpean.
Aceasta a apreciat că s-au epuizat toate căile ”instituţionale şi umane” de dialog cu Ministerul Mediului, care pare a nu înţelege care este problema.
„Am arătat punctual de ce este prejudiciantă această formă a PNGD, dar nu au fost luate în calcul aceste solicitări. Am fost activi, dar toate argumentele noastre au fost ignorate şi avem toate motivele să credem că nu sunt luate în considerare şi Planul riscă să fie adoptat în această formă”, a mai declarat Daniela Cîmpean, în conferinţa de presă.
Potrivit acesteia, 15 judeţe sunt într-o situaţie similară, problema urmând a fi dezbătută în următoarea şedinţă a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.