Italia pregăteşte măsuri pentru a rezolva problemele care împiedică dezvoltarea pieţei de capital a ţării şi a consolida rolul Borsa Italiana din Milano, care are o istorie de 200 de ani, potrivit oficialilor guvernamentali şi a unui proiect de lege văzut de Reuters luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu o capitalizare totală de aproximativ 680 de miliarde de euro (726,3 miliarde de dolari), valoarea companiilor listate la bursa din Milano rămâne cu mult în urma altor burse din Uniunea Europeană.

Anul trecut, 15 companii au abandonat Euronext Milano, inclusiv grupul de infrastructură Atlantia şi holdingul familiei Agnelli Exor, în timp ce şase noi veniţi au compensat retragerile.

Unii dintre cei care s-au radiat au fost atraşi de alte burse, în special de la Amsterdam, unde reglementările îi ajută pe acţionarii principali să păstreze un control strâns asupra companiilor.

Amplificând problemele, întreprinderile de familie din Italia nu sunt dispuse să renunţe la control prin listare decât dacă au nevoie de numerar pentru fuziuni şi achiziţii sau alte strategii de expansiune.

”Ne propunem să prezentăm un proiect de lege în Parlament, până în aprilie, pentru a întări capacitatea bursei din Milano de a încuraja listările”, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al Trezoreriei, Federico Freni.

Guvernul premierului Giorgia Meloni intenţionează să adopte unele propuneri studiate sub administraţia anterioară condusă de Mario Draghi, a adăugat Freni, fără a oferi detalii.

Pentru a stimula ofertele publice iniţiale (IPO) la Milano, proiectul de lege include măsuri de simplificare a procesului de listare, despre care companiile spun că fac costisitoare şi greoaie furnizarea de dezvăluiri adecvate a riscurilor pentru investitori.

Roma ar putea permite, de asemenea, unei game largi de firme să beneficieze de simplificările şi stimulentele deja prevăzute pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) care intenţionează să se listeze.

”Calificarea ca IMM este în prezent avută în vedere atunci când capitalizarea nu depăşeşte 500 de milioane de euro: un astfel de prag ar fi majorat la 1 miliard de euro”, se arată în proiect.

Proiectul de lege propune, de asemenea, restrângerea răspunderii companiilor listate la cazurile de abatere gravă care prejudiciază interesele investitorilor din cauza informaţiilor incluse în documentele IPO. În plus, schema întăreşte posibilitatea de a ocoli procesul formal de IPO printr-o aşa-numită auto-plasare, prin care o companie să vândă acţiuni direct, economisind banii necesari pentru a-i alinia pe subscriitori ca intermediari.

Ca parte a eforturilor de stimulare a surselor de finanţare, altele decât creditul bancar, o măsură aflată în discuţie ar permite companiilor să emită obligaţiuni pentru o sumă care depăşeşte limita actuală de dublul capitalului social, cu condiţia ca aceste bilete să fie cumpărate de investitori profesionişti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.