Iranul a capturat joi un petrolier implicat anterior într-o dispută Washington-Teheran privind transportul de ţiţei sancţionat de SUA, a relatat presa de stat iraniană, citată de Reuters.
Marina iraniană a confiscat nava St. Nikolas în Golful Oman, a declarat Agenţia de ştiri Islamic Republic, după ce a predat ţiţei iranian autorităţilor americane în urma acuzaţiilor de încălcare a sancţiunilor.
Iranul spune că această confiscare a fost de fapt un furt.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Joi devreme, U.K. Marine Trade Operations a declarat că un tanc petrolier a fost abordat de persoane înarmate, în apropierea Golfului Oman, şi că părea să-şi schimbe cursul către apele iraniene.
UKMTO a relatat pe reţelele de socializare că o navă fără nume a fost abordată de patru sau cinci persoane neautorizate, joi devreme, la 50 de mile marine est de Sohar, Oman.
Comunicarea cu nava a fost pierdută, iar nava şi-a schimbat cursul către apele iraniene, a declarat agenţia din Marea Britanie.
TankerTrackers.com a identificat nava drept St. Nikolas, cunoscută anterior ca Suez Rajan.
Un purtător de cuvânt pentru Empire Navigation, care administrează St. Nikolas, a declarat pentru CNBC că nava se afla în drum spre portul turc Aliaga, după ce a încărcat ţiţei de la terminalul petrolier irakian Basrah, şi avea 18 membri ai echipajului filipinezi şi unul grec.
St. Nikolas a fost anterior implicat într-o dispută între Iran şi SUA.
În octombrie, Empire Navigation a declarat că a rezolvat un caz de încălcare a sancţiunilor SUA cu Departamentul de Justiţie al SUA, care a stabilit că nava, cunoscută atunci sub numele de Suez Rajan, a încărcat petrol iranian sancţionat, între ianuarie şi februarie 2022, printr-un transfer de la navă la navă, lângă Singapore.
Ca parte a consecinţelor, Empire Navigation a transportat marfa sancţionată la Houston, unde ar putea fi confiscată de DOJ.
Incidentul de joi este cel mai recent dintr-o serie de atacuri la Marea Roşie, mişcarea Houthi din Yemen, susţinută de Iran, vizând nave comerciale şi agravând riscul maritim al unei rute comerciale cu trafic intens.
Rebelii Houthi spun că îşi desfăşoară activitatea ca răzbunare pentru războiul Israelului din Fâşia Gaza.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au intensificat în urma conflictului Israel-Hamas, preşedintele american Joe Biden avertizând Iranul ”să fie atent” cu privire la orice posibilă interferenţă.
Teheranul a sărbătorit atacul terorist al Hamas asupra vechiului rival Israel, dar a negat implicarea în evenimentele din 7 octombrie.
Preţurile petrolului sunt sensibile la tulburările din mările din Orientul Mijlociu din cauza posibilităţii de blocaje în aprovizionare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.