Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 - 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene, transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede că şi alţi profesionişti care desfăşoară profesii liberale să beneficieze de microgranturi pentru capital de lucru, pe lângă PFA şi organizaţiile neguvernamentale cu activitate economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„PFA, alţi profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfăşoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege şi ONG-uri cu activitate economică”, potrivit legii promulgate de şeful statului.

De asemenea, actul normativ prevede că „granturile pentru capital de lucru se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, IMM-urilor din domeniile de activitate: restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară şi alte activităţi asimilate acesteia, viticultură, distribuţia de bunuri, servicii din domeniul transporturilor, agenţiilor de turism, editurilor/librăriilor/bibliotecilor, industriilor creative, precum şi al organizărilor de evenimente a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Prin excepţie, sunt eligibile pentru accesarea granturilor privind capitalul de lucru şi companiile sau organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul târgurilor şi evenimentelor de afaceri, IT, tehnologie, digital, educaţie financiară, strategie şi management, care nu s-au calificat pentru obţinerea certificatului de urgenţă din cauza specificului activităţii lor (şi anume organizare anuală, cu concentrarea veniturilor doar într-o anumită perioadă din an, nu doar în prima jumătate a anului, perioadă luată în calcul pentru stabilirea procentului de scădere de minimum 25% prevăzut ca şi condiţie de eliberare a certificatului de situaţii de urgenţă).

„În acest caz, scăderea de 25% cerută pentru eliberarea certificatului de situaţii de urgenţă se va calcula luând în calcul anul fiscal 2020 prin comparaţie cu anul fiscal 2019 sau, după caz, semestrul 1, respectiv semestrul al 2-lea 2020 prin comparaţie cu 2019”, mai indică legea.

Au fost introduse între  între domeniile de investiţii care sunt susţinute din fonduri externe nerambursabile şi din cofinanţarea bugetului de stat şi serviciile de organizare de târguri, evenimente şi expoziţii, conform sursei citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.