Câştigul salarial mediu net a scăzut în luna august cu 84 lei (-1,6%), la 5.158 lei, faţă de luna iulie 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (11.204 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.972 lei).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În luna august 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.443 lei, cu 137 lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.158 lei, în scădere cu 84 lei (-1,6%) faţă de luna iulie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.204 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.972 lei)”, arată datele INS.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Indicele câştigului salarial real a fost 108,3% în luna august 2024 faţă de luna august 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% în august 2024 faţă de luna iulie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 248,7%, cu 4,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iulie 2024.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

August 2024 comparativ cu iulie 2024

 În luna august 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2024, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie, încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: 23,7% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 11,2% în transporturi aeriene; între 7,5% şi 9% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 4% şi 6% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea echipamentelor electrice; între 2,5% şi 4% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), alte activităţi industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, telecomunicaţii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, de fidelitate sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii; între 2% şi 3,5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare; între 1% şi 2% în hoteluri şi restaurante, alte activităţi extractive, fabricarea băuturilor, industria alimentară, transporturi pe apă.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (-1,4%), respectiv în învăţământ (-0,7%).

Câştigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.