INS a reconfirmat avansul economiei româneşti, anunţat în noiembrie. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de 3%, serie brută, în al treilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În noiembrie, INS a publicat datele semnal privind evoluţia economiei din al treilea trimestru, anunţând un avans de 3%, faţă de T3 2018.

Tot în noiembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economică pentru anul 2019, la 4%, faţă de 5,5%, cât era estimarea iniţială.

”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3% pe seria brută şi cu 3,2% pe seria ajustată sezonier”, a anunţat INS, joi.

În primele 9 luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Produsul intern brut a crescut cu 4% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2019 a fost de 286,992 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3% faţă de trimestrul III 2018.

În primele 9 luni, Produsul Intern Brut estimat a fost de 727,183 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4%.

La creşterea PIB, în primele 9 luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contribuţii pozitive mai importante având: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,9%), cu o pondere de 18,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5%.

O altă contribuţie importantă au avut-o construcţiile (+0,6%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,2%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (+16,6%).

Totodată, au contribuit şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB, şi care au înregistrat o creştere cu 7,6% a volumului de activitate.

Un impact negativ la creşterea PIB au avut: industria (-0,2%), cu o pondere de 22,6% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 1%; agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,1%), cu o pondere de 5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,1%.

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,9%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor de 109,5%.

În 2018, economia românească a crescut cu 4,1%, serie brută, faţă de 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.