Inflaţia anuală din Germania s-a menţinut la 2,8% în ianuarie, conform datelor preliminare publicate vineri de oficiul naţional de statistică, Destatis. Aceasta este ultima raportare majoră înainte ca germanii să meargă la vot pe 23 februarie, în urma colapsului coaliţiei de guvernare din noiembrie 2024, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nivelul inflaţiei a fost în concordanţă cu prognozele economiştilor chestionaţi de Reuters.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (HICP), utilizat pentru comparabilitate în zona euro, a înregistrat o scădere de 0,2% faţă de luna precedentă.

Rata inflaţiei în Germania rămâne peste ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a patra lună consecutiv, după ce coborâse sub acest prag în septembrie anul trecut. Evoluţia reflectă trendul mai larg al inflaţiei în zona euro, unde BCE a declarat joi că dezinflaţia ”este pe drumul cel bun” şi se desfăşoară conform aşteptărilor.

În zona euro, inflaţia a fost de 2,4% în decembrie, iar datele pentru ianuarie urmează să fie publicate săptămâna viitoare.

Inflaţia de bază şi economia slabă

Inflaţia de bază din Germania, care exclude preţurile la alimente şi energie, a coborât la 2,9% în ianuarie, de la 3,3% în decembrie. Inflaţia serviciilor a înregistrat, de asemenea, o uşoară încetinire, ajungând la 4%, faţă de 4,1% în luna precedentă.

Economia slabă a Germaniei pare să aibă un efect dezinflaţionist, a explicat Sebastian Becker, economist la Deutsche Bank Research.

Datele preliminare publicate joi au arătat că PIB-ul german s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut, un rezultat mai slab decât aşteptările.

”Aceasta ne întăreşte convingerea că rata inflaţiei în sectorul serviciilor şi, implicit, rata inflaţiei de bază vor continua să scadă pe parcursul anului,” a declarat Becker, citat de CNBC. În acest context, BCE ar putea continua relaxarea politicii monetare.

Economia, un subiect-cheie în campania electorală

Raportul privind inflaţia din ianuarie este una dintre ultimele date economice esenţiale publicate înaintea alegerilor anticipate din Germania, programate pe 23 februarie. Economia germană a fost un subiect central în campania electorală, alături de imigraţie, pe fondul creşterii economice slabe şi al presiunilor inflaţioniste.

Guvernul de la Berlin şi-a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru 2025, prognozând o expansiune de doar 0,3%, după ce PIB-ul s-a contractat în ultimii doi ani. Chiar dacă economia a evitat o recesiune tehnică (definită prin două trimestre consecutive de contracţie), creşterea economică a fost anemică.

Inflaţia nearmonizată este estimată să ajungă, în medie, la 2,2% în 2025, conform raportului economic anual al guvernului german.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.