Indonezia, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, a anunţat vineri planuri de a interzice exporturile celui mai utilizat ulei vegetal, într-o mişcare şoc care ar putea amplifica şi mai mult inflaţia alimentară la nivel mondial, transmite Reuters.
Oprirea livrărilor de ulei de gătit şi de materie primă pentru acesta, care este utilizat pe scară largă în produse de la prăjituri la produse cosmetice, ar putea creşte costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel global şi ar putea obliga guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil.
Indonezia asigură mai mult de jumătate din livrările globale de ulei de palmier.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Într-o transmisiune video, preşedintele Indoneziei Joko Widodo a spus că doreşte să asigure disponibilitatea produselor alimentare pe piaţa internă, după ce inflaţia alimentară globală a urcat la un nivel record după invazia Rusiei asupra producătorului major de plante Ucraina.
”Voi monitoriza şi evalua implementarea acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piaţa internă să devină abundentă şi accesibilă”, a spus el.
Anunţul va afecta consumatorii din India, cumpărătorul de top, şi pe cei la nivel global, a declarat Atul Chaturvedi, preşedintele organizaţiei comerciale Solvent Extractors Association of India (SEA).
”Această măsură este destul de nefericită şi total neaşteptată”, a spus el.
Preţurile uleiurilor vegetale alternative au crescut ca răspuns la măsura care va intra în vigoare pe 28 aprilie.
Preţul uleiului de soia, al doilea cel mai folosit ulei vegetal, a crescut cu 4,5% până la un nivel record de 83,21 cenţi pe livră la Chicago Board of Trade.
Preţurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl foloseşte pentru uleiul de gătit, au crescut la maxime istorice în acest an, pe fondul cererii în creştere şi al producţiei slabe din partea producătorilor de top Indonezia şi Malaezia, plus o decizie a Indoneziei de a restricţiona exporturile de ulei de palmier în ianuarie, care a fost ridicată în martie.
Companiile de produse de uz casnic şi produse alimentare, inclusiv Procter & Gamble, Nestle şi Unilever sunt mari cumpărători de ulei de palmier.
Producătorul de cookie-uri Oreo Mondelez International reprezintă 0,5% din consumul de ulei de palmier la nivel global, potrivit site-ului său.
Alte ţări au experimentat protecţionismul culturilor pentru a încerca să menţină preţurile interne scăzute.
Argentina, cel mai mare exportator mondial de soia procesată, a oprit pentru scurt timp noile vânzări în străinătate de ulei şi făină de soia la mijlocul lunii martie, înainte de a majora cota impozitului la export pentru aceste produse la 33% de la 31%.
Departamentul Agriculturii al SUA a cerut cooperarea internaţională în timpul războiului din Ucraina, mai degrabă decât interzicerea exporturilor.
Preţurile globale ale uleiului comestibil au crescut la maxime istorice în 2022 din cauza şocurilor de aprovizionare
Pieţele globale de ulei comestibil au fost tulburate anul acesta de invazia Ucrainei de către Rusia, o mişcare pe care Rusia o numeşte o ”operaţiune specială” de demilitarizare a vecinului său, care a oprit transporturile de ulei de floarea soarelui din regiune.
Marea Neagră reprezintă 76% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, iar livrările din regiune a fost grav afectat de când forţele ruse au intrat în Ucraina în februarie.
Nici rezervele mari de alternative, inclusiv soia şi uleiul de rapiţă, nu sunt disponibile cu uşurinţă, după ce secetele au afectat cele mai recente recolte din Argentina, Brazilia şi Canada.
Noi instalaţii pentru procesarea uleiului de soia şi de canola urmează să se deschidă în Statele Unite şi, respectiv, Canada în următorii ani, pe măsură ce cererea de biocombustibili pe bază de plante creşte, dar creşterea producţiei pe termen scurt va fi dificilă.
Grupul industrial Clean Fuels Alliance America a spus că această măsură ar putea dăuna producătorilor de biocombustibili, chiar dacă producătorii de biodiesel şi motorină regenerabilă din SUA nu folosesc ulei de palmier, deoarece livrările de toate uleiurile sunt limitate.
"Cerul ar fi limita pentru preţurile uleiului comestibil acum. Cumpărătorii mizau pe uleiul de palmier după ce aprovizionarea cu ulei de floarea soarelui a scăzut din cauza războiului din Ucraina", a declarat un dealer din Mumbai la o firmă comercială globală.
”Acum ei (cumpărătorii) nu au nicio opţiune, deoarece rezervele de ulei de soia sunt, de asemenea, limitate”.
Producătorii din Malaezia spun că ţara, al doilea mare exportator mondial de ulei de palmier, care se confruntă cu un deficit de producţie din cauza deficitului de forţă de muncă indus de pandemie, este puţin probabil să reuşească să compenseze diferenţa.
Indonezia a oprit din 2018 eliberarea de noi autorizaţii pentru plantaţiile de ulei de palmier, adesea acuzate pentru defrişarea şi distrugerea habitatelor animalelor pe cale de dispariţie, cum ar fi urangutanii.
Asociaţia industriei uleiului de palmier GAPKI a spus că va adera la această politică, dar a avut rezerve.
”Dacă această politică are vreun impact negativ asupra durabilităţii sectorului de ulei de palmier, am cere guvernului să reevalueze politica”, se arată într-un comunicat.
În Indonezia, preţul de vânzare cu amănuntul al uleiului de gătit este în medie de 26.436 de rupii (1,84 dolari) pe litru, în creştere cu peste 40% în acest an.
În unele provincii din ţară, preţurile aproape s-au dublat doar în ultima lună, potrivit unei pagini de monitorizare a preţurilor.
Demonstraţii ale studenţilor au avut loc în mai multe oraşe din Indonezia în ultimele zile cu privire la preţul ridicat al uleiului de gătit.
Guvernul Indoneziei a stabilit un plafon de 14.000 de rupii pe litru pentru uleiul de gătit în vrac, dar datele Ministerului Comerţului au arătat că a fost vândut la peste 18.000 de rupii luna aceasta. O investigaţie guvernamentală este în desfăşurare cu privire la presupusa corupţie care implică permisele de export.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.