Acţiunile de pe Wall Street au evoluat luni în creştere, iar indicele S&P 500 a închis la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 săptămâni, susţinute de datele încurajatoare referitoare la un posibil vaccin pentru noul coronavirus şi de promisiunile privind adoptarea unor noi măsuri de stimulare pentru economia afectată de pandemie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acţiunile producătorului de medicamente Moderna au închis în urcare cu 19,96%, în urma anunţului că vaccinul său experimental pentru COVID-19 a avut rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de faza I, efectuat pe un număr mic de participanţi.

După ce a crescut cu peste 32% de la un minim multi-anual atins în martie, indicele S&P 500 a fluctuat strâns în luna mai, investitorii analizând speranţele într-o redresare economică, faţă de temerile producerii unui nou val de infecţii, în timp ce statele ridică restricţiile impuse din cauza epidemiei.

”Faptul că Moderna a efectuat un studiu de faza I care pare a fi pozitiv, acest lucru alimentează în mod sigur creşterea. Acest lucru va alimenta creşterea, pentru că dacă va fi un vaccin, atunci toată această incertitudine legată de economie şi virus va dispărea”, a declarat Ken Polcari, analist şef la firma SlateStone Wealth în Jupiter, Florida.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de companiile legate de turism. Titlurile operatorilor de croaziere Carnival, Royal Caribbean Cruises şi Norwegian Cruise Line Holdings au urcat cu cel puţin 15%.

Titlurile operatorilor aerieni au avansat la rândul lor, Delta Air Lines anunţând că va relua zborurile pe mai multe rute majore, începând din iunie. Indicele NYSE Arca a avansat cu 14,14%, iar Delta cu 13,9%.

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 3,85%, S&P 500 cu 3,15%, iar Nasdaq Composite cu 2,44%.

S&P 500 a consemnat cea mai mare creştere procentuală zilnică din 8 aprilie, toate cele 11 componente majore evoluând în sens pozitiv.

Optimismul investitorilor a fost determinat şi de comentarii ale preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell exprimate weekendul trecut, acesta anticipând o redresare treptată a economiei. Powell a dat şi asigurări că Rezerva Federală va fi pregătită să intervină cu noi măsuri de stimulare dacă va fi necesar. Powell urmează să fie audiat marţi în Comisia pentru Bănci din Senat, pentru a discuta modul în care funcţionează măsurile de salvare a economiei.

Acţiunile General Motors şi Ford Motor au închis în urcare cu 9,63%, respectiv cu 8,37%, cei doi producători auto urmând să înceapă să îşi redeschidă fabricile nord-americane, într-o industrie care reprezintă 6% din acţtivităţile economiei SUA şi care angajează aproape 1 milioane de persoane în această ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.