Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut cu 5,4 puncte în ianuarie, la valoarea de 43,3 puncte. 60% dintre analiştii financiari anticipează o scădere a preţurilor proprietăţilor rezidentiale, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.
“Pe fondul ştirilor pozitive priving reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate. În aceste condiţii şi Indicatorul de Incredere al Asociaţiei CFA Romania şi-a continut creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte”, spune Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.
Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut (cu 5,4 puncte) la valoarea de 43,3 puncte. Această situaţie s-a datorat pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componentei de condiţii curente, iar pe de altă parte a creşterii, cu 5 puncte a componentei de anticipaţii. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifră, ajungând la o valoare medie de 9,18%.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.
In ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidentiale în oraşe, 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o scădere în următoarele 12 luni, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.
”Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 5,3%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut uşor faţă de exercitiul anterior la 1,9%”, arată CFA Romania.
Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.