Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut în luna martie, a cincea lună consecutive, (cu 4 puncte) la valoarea de 57,1 puncte. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47,6% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce acelaşi procent (47,6% dintre participant) anticipează o scădere în următoarele 12 luni.
”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut în luna martie, a cincea luna consecutiv, (cu 4 puncte) la valoarea de 57,1 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o creştere de 7,7 puncte, până la valoarea de 53,6 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 8,96%”, arată datele CFA România.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9814 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0274 lei pentru un euro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“În contextul veştilor pozitive venite din economie, încrederea analiştilor a continuat să crească şi în luna martie, în concordanţă cu îmbunătăţirea anticipaţiilor de creştere economică în 2023. De asemenea, s-au îmbunătăţit aşteptările de continuare a procesului dezinflaţionist, aceastea fiind confirmate şi de anticipatiile de reducere a ratelor de dobândă în anul următor”, spune Adrian Codirlaşu, CFA vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47,6% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora în timp ce acelaşi procent de 47,6% dintre participanti anticipeaza o scadere in urmatoarele 12 luni. De asemenea 81% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 19% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 5,1%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior la 3%.
Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.