Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în iulie pentru a doua lună la rând, coborând cu 7,7 puncte faţă de luna precedentă, până la 50,8 puncte, în condiţiile în care analiştii anticipează o înrăutăţire semnificativă a situaţiei economice pe plan mondial, arată datele publicate, duminică, de CFA România.
Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor finaniari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni.
Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică a fost cauzată atât de contracţia indicatorului situaţiei actuale, care a coborât în iulie cu 7,8 puncte, până la 63,8 puncte, cât şi de înrăutăţirea anticipaţiilor pentru perioada următoare. Astfel, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 7,2 puncte, până la 44,4 puncte.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.
Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.
Analiştii membri ai CFA şi-au redus foarte puţin estimarea privind inflaţia, indicatorul care măsoară creşterea preţurilor de consum, la 0,97% pentru intervalul august 2016 - august 2017, de la 1,03% în raportul anterior.
Ultimele date arată că rata anuală a inflaţiei, indicatorul ţintit de Banca Naţională a României,a coborât în luna iulie la -0,8%.
Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, analiştii estimează un nivel de 4,5025 lei/euro peste şase luni şi de 4,50 lei/euro peste un an, în scădere semnificativă faţă de raportul precedent, pe fondul reducerii cotaţiilor din piaţa valutară până în apropiere de 4,45 lei/euro în prezent.
În privinţa situaţiei economice pe plan mondial, "este de remarcat înrăutăţirea anticipaţiilor privind condiţiile macroeconomice globale, 60% dintre participanţii la sondaj anticipând un mediu global ostil în următoarele 12 luni", punctează CFA.
Analiştii estimează şi o înrăutăţire puternică a condiţiilor de afaceri din România în următorul an, indicatorul anticipaţiilor în această privinţă coborând în iulie la -20%, de la +9% în iunie.
CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...