Proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu, demarat pe hârtie în 2007, era anul trecut "în moarte clinică", având întârzieri şi probleme mai mari decât majoritatea proiectelor de autostrăzi din România, iar rezilierea contractului de proiectare ar fi dus la o întârziere de până la doi ani, în contextul în care termenul actual de începere a lucrărilor este sfârşitul anului 2018 sau începutul anului 2019, a declarat directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cătălin Homor, într-un interviu acordat News.ro.
Autostrada Piteşti-Sibiu este, în prezent, cel mai important proiect de şosea rapidă din România, pentru că realizarea sa ar permite traficul neîntrerupt pe autostradă între capitală şi frontiera cu Ungaria, la Nădlac.
În plus, autostrada de circa 117 kilometri ar fi prima care ar trece munţii, făcând legătura între Muntenia şi Transilvania, peste Munţii Carpaţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În prezent, proiectul se află în faza de revizuire a studiului de fezabilitate, contractul suferind, însă, mari întârzieri.
Asocierea Spea Ingineria Europea (Italia) - Tecnic Consulting Engineering (România) a câştigat contractul de revizuire a studiului de fezabilitate în 2014, pentru circa 11 milioane de euro, dar nu a respectat niciun termen până acum, întârziiind automat şi demararea efectivă a lucrărilor.
Cu toate acestea, directorul general al CNADNR consideră că rezilierea contractului ar fi dus la întârzieri şi mai mari şi nu există garanţia că un alt proiectant ar fi fost mult mai bun.
”Aş spune că era un proiect în moarte clinică, aştepta injecţia letală ca să fie rezolvat. Rezilierea reprezintă ultima acţiune a mea în ceea ce priveşte un proiect, o aplic când devin convins că nu există altă cale”, a spus Homor, în interviul acordat News.ro.
"Proiectantul pe care-l avem acolo, sigur, nu este cel mai bun. Dacă am fi reziliat, am fi conservat situaţia, adică nu am fi avut nimic probabil încă doi ani de acum încolo, am fi trăit cu riscul de a ajunge în aceeaşi situaţie. Certitudinea că vom avea un proiectant mult mai serios nu există", a completat el.
În bilanţul de activitate ca ministru al Transporturilor, publicat joi, Dan Costescu a enumerat, printre realizările sale, stabilirea unor grafice clare de execuţie pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Sibiu-Piteşti, şi demararea de foraje şi investigaţii geotehnice în luna mai a acestui an.
Costescu susţine că studiile de fezabilitate pentru capetele de autostradă vor fi predate în 15 iulie, iar cel final în data de 15 decembrie. Autostrada va avea cinci tronsoane, din care cele trei de la mijloc sunt considerate mai dificile, deoarece străbat zone montane.
Termenul final de realizare a întregii autostrăzi este anul 2021, potrivit fostului ministru, care consideră că măsura de nereziliere a contractului a fost una bună, iar întârzierile asumate de compania de drumuri sunt acum de doar două-trei luni.
”Conform programului, lucrările vor începe la sfârşitul anului 2018 sau începutul anului 2019. Până atunci vor mai fi două licitaţii, inclusiv cea pentru proiectare. O licitaţie durează între şase şi opt luni”, a afirmat Homor.
Tronsonul este considerat deosebit de important de constructorul auto Renault, care deţine fabrica Dacia de la Piteşti, pentru că ar uşura mult transportul automobilelor şi componentelor auto către şi dinspre vestul ţării, reducând costurile.
Conducerea companiei a cerut, în repetate rânduri, demararea lucrărilor, iar angajaţii Dacia au protestat de câteva ori împotriva întîrzierilor foarte mari care au apărut în ultimii ani.
Premierul Dacian Cioloş le-a dat asigurări, acum o săptămână, reprezentanţilor Uzinelor Dacia, la finalul vizitei pe care a făcut-o la Mioveni, că proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu ”rămâne în priorităţile” Guvernului, precizând că obiectivul Executivului este finalizarea studiul de fezabilitate care anterior a fost gândit şi licitat într-un mod defectuos.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...