Harley-Davidson va transfera o parte din producţia de motociclete din Statele Unite la facilităţile sale internaţionale, pentru a evita plata tarifelor punitive în Uniunea Europeană, care ar costa compania 90-100 de milioane de dolari pe an, transmite Reuters.
Transferarea producţiei este o consecinţă neintenţionată a tarifelor impuse de administraţia Trump pentru oţel şi aluminiu, la începutul acestei luni, măsură destinată protejării locurilor de muncă din Statele Unite.
Ca reacţie la tarifele americane, Uniunea Europeană a impus din 22 iunie taxe de 25% pentru unele produse americane, între care motocicletele Harley mari.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acţiunile Harley-Davidson au scăzut luni cu peste 5%.
Într-un document depus la autorităţile de reglementare, compania din Wisconsin a apreciat că taxele punitive vor avea ca rezultat o creştere a costurilor de circa 2.200 de dolari pentru o motocicletă medie exportată din Statele Unite în Uniunnea Europeană, dar nu a oferit mai multe detalii.
Harley-Davidson a anunţat că nu va mări preţurile cu amănuntul sau en-gros şi că anticipează că tarifele vor avea ca rezultat o creştere a costurilor de 30-45 de milioane de dolari pentru restul anului 2018.
Pentru a compensa scăderea cererii în SUA, Harley a intenţionat să crească vânzările de motociclete îm străinătate la 50% din volumul total al vânzărilor, de la 43% în prezent.
În ianuarie, compania a anunţat închiderea unei fabrici în Kansas City, Missouri, în cadrul uni plan de consolidare, după ce livrările de motociclete au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii şase ani.
În 2017, Harley a vândut aproape 40.000 de motociclete noi în Europa, care au reprezentat anul trecut peste 16% din vânzările companiei. Veniturile obţinute în ţările UE au fost pe locul al doilea după cele din Statele Unite.
Harley a precizat că creşterea producţiei la fabricile din străinătate vor necesita investiţii, iar întreg procesul va dura între 9 şi 18 luni.
Compania nu are unităţi de producţie în Europa. Harley are trei fabrici în afara SUA, în Brazilia, India şi Thailanda.
Grupul german Daimler, producătorul automobilelor Mercedes-Benz, a redus săptămâna trecută estimările de profit pentru 2018, din cauza tensiunilor comerciale în creştere. BMW a anunţat că analizează posibile opţiuni strategice, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China şi Statele Unite.
Acţiunile Harley s-au depreciat cu circa 6% de la începutul lunii martie, când au început conflictele comerciale dintre SUA şi Uniunea Europeană, iar de la sfârşitul lunii decembrie 2017 cu 15%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.