Guvernul a modificat legislaţia privind comercializarea produselor fertilizante şi a stabilit sistemul de contravenţii şi sancţiuni în domeniul produselor fertilizante. A fost astfel reglementat regimul juridic al produselor fertilizante care nu deţin marcaj CE, care deţin marcaj CE, care sunt testate şi autorizate în spaţiul Uniunii Europene, care sunt autorizate în condiţiile pedoclimatice din Romania, dar şi pentru îngrăşăminte, amelioratori de sol şi nutrienţi utilizaţi în agricultura ecologică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În şedinţa Guvernului din data de 7 septembrie 2022 a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri aplicabile managementului produselor fertilizante, precum şi pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrăşăminte şi al îngrăşămintelor.

Adoptarea măsurilor legislative prevăzute în actul normativ va contribui la comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul României în acord cu noua legislaţie europeană în vigoare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Măsurile propuse vor asigura, de asemenea, trasabilitatea produselor fertilizante comercializate în România şi, totodată, vor proteja producătorii agricoli în vederea folosirii de produse de calitate şi cu eficienţă maximă pentru utilizarea în agricultură.

”Prin actul normativ adoptat se reglementează regimul juridic al următoarelor categorii de produse fertilizante:

  • care nu deţin marcaj CE;
  • care deţin marcaj CE;
  • testate şi autorizate în spaţiul Uniunii Europene;
  • autorizate în condiţiile pedoclimatice din România;
  • îngrăşăminte, amelioratori de sol şi nutrienţi utilizaţi în agricultura ecologică”, anunţă Ministerul Agriculturii.

De asemenea, se stabilesc obligaţiile operatorilor economici, ale direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv ale structurii cu atribuţii în inspecţii tehnice din cadrul MADR pentru activitatea de supraveghere a pieţei şi controlul produselor fertilizante.

Totodată, Ordonanţa stabileşte sistemul de contravenţii şi sancţiuni în domeniul produselor fertilizante.

Actul normativ prevede dispoziţii tranzitorii pentru produsele fertilizante autorizate şi în curs de autorizare în baza actualului cadru naţional de reglementare în domeniu.

Ordonanţa reglementează şi modalitatea de recunoaştere reciprocă a produselor fertilizante testate în alte state membre UE şi asigură cadrul legal referitor la introducerea în ţară a acestora.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.