Grupul de bunuri de larg consum Nestle a mărit preţurile cu 9,8% în primul trimestru, atribuind acest lucru ”inflaţiei semnificative a costurilor”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Compania cu sediul în Elveţia a raportat marţi venituri din vânzări în creştere cu 5,6% în perioada de trei luni, ajungând la 23,5 miliarde de franci elveţieni (26,49 miliarde dolari), cu puţin peste estimarea consensului analiştilor.

Dar volumele vânzărilor, listate ca ”creştere internă reală”, au scăzut cu 0,5%.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Compania a mărit preţurile cu 8,2% anul trecut şi a înregistrat volume de vânzări în creştere cu 0,1%.

Majorările au avut loc în timp ce consumatorii se luptă cu preţuri mult mai mari la alimente, produse de bază pentru gospodărie şi nu numai.

În timp ce inflaţia generală anuală a încetinit la 2,9% în Elveţia, aceasta rămâne la 6,9% în zona euro şi la 10,1% în Regatul Unit.

Nestle a spus că a înregistrat creşteri la anumite categorii, inclusiv gama Purina PetCare.

Cafeaua, pentru care grupul deţine mărcile Nescafe, Nespresso şi Starbucks, a înregistrat o creştere mare cu o singură cifră, în timp ce vânzările produselor de cofetărie, care includ KitKat, Smarties, Milky Bar şi Quality Street, au crescut cu două cifre.

De asemenea, grupul a spus că a observat ”o degradare” limitată a consumatorilor legată de preţuri.

Firmele de bunuri de larg consum au crescut preţurile în general.

În ianuarie, CEO-ul Unilever, Alan Jope, a declarat pentru CNBC că compania a înregistrat ”o presiune extraordinară a costurilor de intrare” în anumite domenii, inclusiv agricultură, produse derivate din petrochimie, energie, transport şi logistică.

El a spus, de asemenea, că se aşteaptă ca companiile să ”depăşească vârful inflaţiei, dar nu la preţuri de vârf”.

Dar firmele s-au confruntat, de asemenea, cu acuzaţii de creştere a preţurilor bunurilor înainte de costurile de intrare, stimulând „inflaţia lăcomiei”.

Economiştii au observat că marjele corporative rămân puternice, în ciuda problemelor economice mai ample.

CEO-ul Nestle, Mark Schneider, a declarat marţi, într-un comunicat, că ”eforturile de optimizare a portofoliului şi stabilirea responsabilă a preţurilor au ajutat la compensarea presiunilor continue rezultate din doi ani de inflaţie a costurilor”.

Schneider a semnalat în februarie că vor urma noi creşteri ale preţurilor, spunând reporterilor că grupul a înregistrat o scădere ”masivă”, de aproximativ 2,60 puncte procentuale a marjei sale brute.

Cu toate acestea, preşedintele Nestle, Paul Bulcke, a declarat în martie, pentru ziarul elveţian Finanz und Wirtschaft, că presiunile asupra preţurilor se reduc.

Nestle şi-a reafirmat marţi previziunile pentru 2023, de o creştere organică a vânzărilor cu 6-8% şi o marja operaţională subiacentă de 17-17,5%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.