Grupul Boeing a fost dat în judecată miercuri de o companie din Colorado care acuză gigantul aerospaţial că a furat secrete comerciale pentru racheta Space Launch System a NASA şi apoi a construit componente cu defecte de siguranţă ”majore”, care ar putea pune în pericol astronauţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Wilson Aerospace a spus că a lucrat cu Boeing timp de doi ani, începând din 2014, după ce Boeing, temându-se de pierderea a miliarde de dolari din veniturile de la NASA, i-a cerut ajutorul pentru a ataşa în siguranţă motoarele de rachetă.

Potrivit unei plângeri depuse la tribunalul federal din Seattle, Boeing a anulat apoi munca Wilson la proiect, dar a continuat să-i folosească proprietatea intelectuală fără a primi ”instrucţiuni complete” despre cum să-l construiască şi să-l instaleze, creând riscuri de siguranţă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Boeing a obţinut venituri de miliarde de dolari ca urmare a încălcării secretelor comerciale ale Wilson” şi trebuie să predea ”toate veniturile şi profiturile pe care le-a obţinut Boeing ca urmare”, se spune în plângere.

Wilson a mai spus că Boeing a furat secrete comerciale legate de instrumentele de instalare a şuruburilor pentru aeronava sa 787 Dreamliner.

A spus că Boeing i-a cerut să proiecteze instrumentele în 2012.

”Acest proces este plin de inexactităţi şi omisiuni”, a declarat Boeing, cu sediul în Arlington, Virginia, într-un comunicat.

”Ne vom apăra cu fermitate împotriva acestui lucru în instanţă”.

Wilson are sediul în Fort Collins, Colorado, şi este format din fondatorul său David Wilson, fiul său şi soţia sa. De asemenea, compania solicită despăgubiri triple.

Boeing a descris sistemul de lansare spaţială al NASA ca fiind cea mai puternică rachetă construită vreodată şi ”coloana vertebrală a unei prezenţe umane permanente în spaţiul profund”.

Lansată pentru prima dată pe 16 noiembrie, într-un zbor fără echipaj, racheta face parte din programul Artemis al NASA, care îşi propune să transpurte astronauţi pe Lună pentru prima dată de la misiunea Apollo 17 din 1972.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.