Guvernul elen şi-a apărat noua politică a săptămânii de lucru de şase zile, declarând că este o ”măsură excepţională” care ar fi aplicată doar în ”circumstanţe specifice”, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grecia a introdus la începutul lunii iulie o nouă reglementare care oferă angajaţilor din unele companii opţiunea de a lucra două ore în plus în fiecare zi sau de a adăuga un alt schimb de opt ore la programul lor - ceea ce înseamnă că ar putea lucra 48 de ore în loc de tradiţionalele 40 de ore pe săptămână.

Politica nu acoperă serviciile alimentare şi afacerile din turism.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Această politică a provocat indignare pe reţelele de socializare, criticată şi de sindicate şi observatorii politici.

Când pachetul de politici care conţine proiectul de lege a fost anunţat pentru prima dată în septembrie anul trecut, mii de oameni au protestat împotriva noilor politici.

Unii critici şi-au exprimat îngrijorarea dacă politica ar putea fi extinsă la alte sectoare şi afaceri sau dacă angajaţii nu vor fi recompensaţi în mod echitabil sau ar fi suprasolicitaţi.

”Este important de remarcat că această nouă reglementare nu afectează în niciun fel săptămâna de lucru de 5 zile/40 de ore stabilită de legea elenă şi nici nu stabileşte o nouă săptămână de lucru de 6 zile. Tot ce face este să prevadă doar în circumstanţe limitate opţiunea unei zile lucrătoare suplimentare, ca măsură excepţională”, a spus ministrul grec al Muncii şi Securităţii sociale, Niki Kerameus.

Doar două tipuri de întreprinderi intră sub incidenţa regulamentului - şi anume cele care funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, cu ture rotative, şi cele care funcţionează 24 de ore pe zi, timp de cinci sau şase zile ale săptămânii, folosind şi ture rotative, spuse Kerameus.

În special pentru întreprinderile care nu sunt operaţionale în fiecare zi, ”opţiunea de zi de lucru suplimentară este permisă doar în cazul unui volum de muncă crescut”, a explicat Kerameus.

Ministrul a spus că noile reglementări vor proteja angajaţii de faptul că munca lor nu este declarată oficial în mod corect, ceea ce înseamnă că acum pot fi plătiţi în mod echitabil.

De exemplu, lucrătorii ar putea să-şi vadă salariile crescând din cauza creşterii orelor, a adăugat ea.

”În plus, legea prevede mai multe măsuri pentru a asigura protecţia lucrătorilor, cum ar fi zile libere garantate, ore de lucru specifice şi garanţii împotriva concedierilor abuzive”, a spus ea.

Datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că, în medie, lucrătorii din Grecia au lucrat mai multe ore decât cei din SUA, Regatul Unit şi din întreaga Uniune Europeană, în 2022.

Angajaţii greci au lucrat în medie cu peste 300 de ore mai mult pe an decât cei din UE.

Kerameus a spus că multe alte ţări au măsuri şi prevederi în vigoare care sunt similare cu noua politică a Greciei.

”Majoritatea ţărilor din Europa au prevederi similare pentru zilele lucrătoare suplimentare excepţionale. Deci, Grecia nu face nimic diferit”, a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.