Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în al treilea trimestru al anului trecut cu 2,9% faţă de trimestrul anterior, până la 3.426 lei (737 euro) pe lună, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 3,1%, la 2.885 lei (621 euro), arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În al doilea trimestru din 2017, veniturile medii ale unei gospodării au fost de 3.329 lei (727 euro), iar cheltuielile - de 2.797 lei (611 euro) pe lună.
Veniturile lunare ale unui membru al familiei au fost de 1.308 lei (282 euro) în al treilea trimestru al anului trecut, cu 44 de lei mai mult faţă de trimestrul precedent.
Din veniturile totale lunare ale unei gospodării în al treilea trimestru, doar 3.160 lei (680 euro) au fost venituri băneşti (1.206 lei pe persoană), restul fiind considerate venituri în natură.
Mai mult de jumătate - 62,5% - din veniturile totale ale gospodăriilor au provenit din salarii în perioada iulie-septembrie 2017, nivel în creştere faţă de cel înregistrat în al doilea trimestru, când salariile reprezentau doar 61,2% din venituri.
"La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,6%), veniturile din agricultură (3,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,3%), cele din proprietate şi vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%) precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,5%)", se precizează în comunicatul INS.
În privinţa consumului, o gospodărie din România a cheltuit lunar, în al treilea trimestru al anului trecut, 2.885 lei (sau 1.101 lei/persoană), adică 84,2% din veniturile totale, nivel în creştere faţă de trimestrul anterior.
”Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei”, se arată în comunicat.
Din total cheltuieli, 71,4% au fost cheltuieli de consum, 21,5% pentru impozite şi contribuţii, iar 4,1% alte cheltuieli.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...