Google afirmă că a dezvoltat un software de inteligenţă artificială care poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii, transmite CNBC.
Gigantul tehnologic a afirmat într-o lucrare publicată în revista Nature că un cip a cărui proiectare de către oameni ar putea dura luni de zile poate fi creat de noul său software de inteligenţă artificială în mai puţin de şase ore.
Inteligenţa artificială a fost deja utilizată pentru a dezvolta cea mai recentă iteraţie a cipurilor TPU (tensor processing unit) ale Google, care sunt utilizate pentru a rula sarcini legate de AI, potrivit Google.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Metoda noastră a fost utilizată în producţie pentru a proiecta următoarea generaţie de cipuri TPU ale Google”, au scris autorii lucrării, condusă de Azalia Mirhoseini, şefa Google pentru sistemele de învăţare automată.
Altfel spus, Google foloseşte AI pentru a proiecta cipuri care pot fi folosite pentru a crea sisteme de AI mai sofisticate. Mai exact, noua inteligenţă artificială Google poate elabora ”planul de bază” al unui cip. Aceasta implică, în esenţă, reprezentarea grafică a unor componente precum procesoare, procesoare de grafică şi memorie plasate pe matriţa de siliciu unul faţă de celălalt - poziţionarea lor pe aceste plăci minuscule este importantă deoarece afectează consumul de energie al cipului şi viteza de procesare.
Oamenilor le ia luni întregi pentru a proiecta în mod optim aceste planuri, dar sistemul de învăţare profundă de la Google - un algoritm care este instruit să întreprindă anumite acţiuni pentru a-şi maximiza şansele de a câştiga o recompensă - o poate face cu un efort relativ mic.
Sisteme similare pot învinge şi oamenii la jocuri complexe precum Go şi şah. În aceste scenarii, algoritmii sunt instruiţi pentru a efectua mutări de piese care le cresc şansele de a câştiga jocul, dar în scenariul cu cip AI este instruit să găsească cea mai bună combinaţie de componente pentru a o face cât mai eficientă din punct de vedere al calculului.
Sistemul AI a fost alimentat cu 10.000 de planuri de cip pentru a „învăţa” ce funcţionează şi ce nu. În timp ce proiectanţii umani de cipuri dispun de obicei de componente în linii îngrijite, AI Google utilizează o abordare mai dezordonată pentru a-şi proiecta cipurile.
Celebrul AI ”AlphaGo” al DeepMind a făcut o mişcare extrem de neconvenţională împotriva campionului mondial Go Sed Lee, în 2016, care a uimit jucătorii Go din întreaga lume. Inginerii Google au menţionat în lucrare că descoperirea ar putea avea ”implicaţii majore” pentru sectorul semiconductorilor. Yann LeCun, director ştiinţific al Facebook, a salutat cercetarea pe Twitter, ca fiind ”o muncă foarte frumoasă”, adăugând că ”acesta este exact tipul de setare în care RL străluceşte”.
Descoperirea a fost apreciată ca ”o realizare importantă” care va fi ”un ajutor imens în accelerarea lanţului de aprovizionare”, într-un editorial al Nature, de miercuri. Cu toate acestea, jurnalul a afirmat că ”expertiza tehnică trebuie împărtăşită pe scară largă pentru a ne asigura că ”ecosistemul companiilor devine cu adevărat global. Industria trebuie să se asigure că tehnicile de economisire a timpului nu alungă oamenii cu abilităţile de bază necesare”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.