Gilead Sciences se confruntă cu dilema de a decide cât de mult ar trebui să profite de pe urma singurului tratament dovedit că ajută pacienţii infectaţi cu noul coronvirus, relateză Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Producătorul american de medicamente a ajuns în atenţia publică în urmă cu un deceniu, când a introdus pe piaţă un medicament care vindecă hepatita C la preţul de 1000 de dolari pastila.

Indignarea publică apărută în 2013, legată de preţul medicamentului Sovaldi, în pofida faptului că medicamentul reprezenta un progres cert comparativ cu alte tratamente la fel de scumpe, a declanşat o dezbatere naţională referitoare la preţul corect al medicamentelor cu prescripţie pe care industria farmaceutică a încercat să o evite de atunci.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceste critici au scăzut considerabil pe fondul pandemiei de coronavirus, în timpul căreia eforturile producătorilor de vaccinuri şi tratamente sunt considerate esenţiale pentru combaterea bolii care a infectat circa 3,7 milioane de oameni şi a ucis peste 258.000 la nivel global.

Gilead este din nou în atenţia publică în urma datelor care au arătat că medicamentul antiviral remdesivir a ajutat la reducerea numărului de zile de spitalizare pentru pacienţii cu COVID-19, iar autorităţile americane au aprobat de urgenţă folosirea tratamentului.

Potrivit analiştilor de pe Wall Street, remdesivir ar putea genera vânzări de cel puţin 750 de milioane de dolari în 2021 şi de 1,1 miliarde de dolari în 2022, dacă pandemia va continua.

Dar Gilead şi alţi producători de medicamente vor trebui să evite să pară că profită de criza de sănătate globală pentru a câştiga bani, potrivit consultanţilor din industria farmaceutică şi a unor foşti oficiali ai autorităţilor de reglementare.

”Aceasta este o oportunitate extraordinată pentru producătorii de medicamente”, să îmbunătăţească imaginea sectorului de profil. A existat o atenţie extrem de negativă concentrată pe preţurile medicamentelor”, a declarat Ed Schoonveld,  expert în preţurile medicamentelor la firma de consultanţă ZS Associates.

Directorul general al Gilead, Daniel O’Day, a procedat cu precauţie: Compania donează suficiente medicamente remdesivir pentru cel puţin 140.000 de pacienţi, care vor fi distribuite în spitalele de SUA, la nivel naţional.

În timpul unei întâlniri cu preşedintele Donald Trump la Casa Albă, care a avut loc vineri, O’Day s-a angajat să facă tratamentul disponibil pentru cei care au nevoie de el.

Gilead mai intenţionează să crească producţia pentru a livra medicamente pentru peste 1 milion de pacienţi infectaţi cu coronvrus, până la sfârşitul acestui an, şi pentru câteva milioane în 2021, dacă va fi necesar. Compania nu a dezvăluit care va fi preţul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.