Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că a trimis marţi, spre publicare în Monitorul Oficial, Ghidul de finanţare pentru programul Iluminat Public Ecologic. Programul va beneficia de un buget de 500 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministrul Mircea Fechet a anunţat că a trimis astăzi, spre publicare în Monitorul Oficial, Ghidul de finanţare pentru programul Iluminat Public Ecologic. Programul va beneficia de un buget de 500 milioane lei”, anunţă ministerul.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 “Semnez chiar acum Ghidul pentru Iluminat public în România. Aşadar, indiferent dacă locuieşti la oraş sau la sat, vei plăti mai puţin pentru iluminatul public, începând din acest an. Asta pentru că voi trimite astăzi la Monitorul Oficial Ghidul de finanţare pentru acest program. Avantajul va fi, pe de o parte, că primăriile vor plăti şi vor cheltui mai puţini bani cu iluminatul public, iar noi toţi vom respira un aer mai curat. Decontăm 100% din Administraţia Fondului pentru Mediu aceste cheltuieli. Vom înlocui vechile lămpi de iluminat cu unele moderne, noi, cu tehnologie LED, vom plăti inclusiv sistemele de telegestiune pentru iluminatul stradal şi cel pietonal”, spune ministrul Mircea Fechet.

Ghidul de anul acesta vine şi cu noutăţi, afirmă acesta.

”Finanţăm pentru prima oară reţele din extravilanul comunităţilor, întrucât multe localităţi s-au extins şi până astăzi acele zone nu erau eligibile; A doua noutate este legată de faptul că plătim pentru prima dată stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice, acest lucru însemnând şi o economie mai mare de bani, nu doar din consumul mic al lămpilor cu LED, ci şi din faptul că vom produce în acelaşi timp energie electrică în timpul zilei, pe care o vom consuma noaptea; O a treia noutate se referă la municipiul Bucureşti, unde am crescut finanţarea tradiţională din anii trecuţi de la 50 milioane la 60 milioane de lei, însemnând o creştere de aproximativ 20%”, adaugă oficialul.

Pot participa în cadrul programului Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu astfel:

  • maximum 1.000.000 lei - pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori;
  • maximum 2.000.000 lei - pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori;
  • maximum 3.000.000 lei - pentru oraşe;
  • maximum 60.000.000 lei - pentru municipii de rang 0 - municipiul Bucureşti;
  • maximum 6.000.000 lei - pentru municipii de rang I;
  • maximum 5.000.000 lei - pentru municipii de rang II.

”Prin urmare, dragi primari, sper că sunteţi pregătiţi cu proiectele de finanţare, aşteptăm cu nerăbdare să plătim cu aceste proiecte şi dacă astăzi ajunge Ghidul în M.O., în 10 zile începând de mâine vom putea să avem primele proiecte depuse”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.