Germania intenţionează să comande 105 tancuri Leopard 2 A8 de la producătorul de arme KNDS, pentru 2,93 miliarde de euro (3,14 miliarde de dolari), potrivit unui proiect de buget confidenţial văzut de Reuters joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul mai are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Unele vehicule vor echipa o brigadă de luptă germană în Lituania, înfiinţată ca parte a descurajării NATO împotriva Rusiei, se arată în proiectul de buget, despre care Spiegel a raportat pentru prima dată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Altele vor întări forţa de 300 de tancuri din interiorul Germaniei. Bundeswehr se aşteaptă să primească cea mai avansată versiune a tancurilor între 2027 şi 2030.

Documentul menţionează că cea mai mare parte a achiziţiei este nefinanţată, deoarece nu există suficienţi bani în bugetul obişnuit şi în fondurile speciale de 100 de miliarde de euro stabilite după invadareape scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Proiectul spune că, prin urmare, Ministerul Apărării a cerut o autorizaţie financiară extraordinară, ceea ce înseamnă că, deşi acordul poate fi aprobat acum, un guvern succesor va trebui să găsească banii.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, luptă pentru o creştere a bugetului pentru apărare de luni de zile, dar nu a făcut progrese, pe măsură ce negocierile bugetare în guvernul de coaliţie al Germaniei continuă.

Luptele interne asupra bugetului pun în pericol angajamentul Berlinului de o ”Zeitenwende” (schimbare mare) după decenii de neglijare a armatei, chiar dacă tensiunile cu Rusia cresc şi Donald Trump, scepticul NATO, candidează pentru un al doilea mandat ca preşedinte al SUA.

Ingo Gaedechens, membru al partidului conservator de opoziţie CDU şi al comisiei de buget a parlamentului, a declarat că acordul pentru tancuri este o manevră a lui Pistorius de a ocoli impasul bugetar.

El a declarat pentru Reuters că comanda tancurilor este justificată, dar că acordul a ridicat semne de întrebare cu privire la finanţarea viitoare a forţelor germane, la fel ca ultima achiziţie a două fregate pentru peste 3 miliarde de euro şi anunţul unei comenzi de avioane Eurofighter pentru aproximativ 3 miliarde de euro.

”Există un lucru pe care toate cele trei proiecte îl au în comun: guvernul refuză să răspundă la întrebarea cum sunt menite să fie finanţate aceste achiziţii”, a spus Gaedechens.

”Numărul de cecuri în alb emise de cancelarul Olaf Scholz şi de ministrul său al Apărării Boris Pistorius provoacă un val financiar în continuă creştere – şi nimeni din coaliţia de guvernământ nu are idee cum să facă faţă acestui haos financiar”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.