Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a precizat, întrebat despre cazul privind măsurătorile pe Canalul Bâstroe şi despre exportul cerealelor din Ucraina care îi nemulţumeşte pe fermierii români, că aceste două subiecte sunt „gingaşe” şi trebuie abordate într-o manieră constructivă, prin dialog bilateral, pentru a ajunge la o soluţie. „Trebuie avut mare grijă şi trebuie rezolvat calm, metodic în plan bilateral şi în plan mai larg. (...) Avem inflaţie mare, preţ mare la energie pentru că Rusia a invadat Ucraina. Avem probleme cu cereale pentru că Rusia a invadat Ucraina. (...) Şi ideea este că asociem cu Ucraina şi nu cu Rusia problema este în sine o problemă politică sensibilă şi trebuie să găsim cu toţii, în frunte cu ucraineni, un răspuns comun”, a adăugat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„A fost şi subiectul minorităţii româneşti din Ucraina care rămâne unul sensibil. Ceea ce am comunicat şi eu părţii ucrainene, vom avea o întâlnire care se consumă la Bucureşti şi cu ministrul de Externe Kuleba şi cu ministrul Apărării Reznikov, voi fi şi eu reprezentând NATO la Bucureşti. Ce se întâmplă? Trebuie avut mare grijă şi trebuie rezolvat calm, metodic în plan bilateral şi în plan mai larg. Să evităm subiecte care riscă să producă în opinia românească sau occidentală o asociere nefirească între consecinţele războiului şi situaţia Ucrainei. Avem inflaţie mare, preţ mare la energie pentru că Rusia a invadat Ucraina. Avem probleme cu cereale pentru că Rusia a invadat Ucraina. Deci trebuie să fim foarte mult atenţi pentru că transferul problemei socio-economice pentru fermierii români, pentru patrioţii români, pentru interesele României sau ale Poloniei sau ale Slovaciei sau ale oricui altcuiva. Şi ideea este că asociem cu Ucraina şi nu cu Rusia problema este în sine o problemă politică sensibilă şi trebuie să găsim cu toţii, în frunte cu ucraineni, un răspuns comun”, a explicat Mircea Geoană, luni la Antena 3 CNN, întrebat cum abordăm problema canalului Bâstroe şi cea a exportului cerealelor din Ucraina care îi nemuţumeşte pe fermierii români.

El a adăugat că fermierii români au ridicat această problemă la întâlnirile pe care le-am avut în Dolj şi Olt.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Mi-au ridicat şi mie problema fermierii români. Am fost în Dolj, am trecut puţin şi prin Olt, pe la Slatina. E o parte a grânarului românesc şi spun, pe bună dreptate, că piaţa româneasca a fost inundată cu cereale ucrainene care sunt produse în condiţii de mediu mai puţin stricte decât ce avem noi obligaţie ca stat. Şi mai ieftine, cu 100 de dolari tona pentru că este produsă mai ieftin în Ucraina, dar şi fără taxe”, a completat Geoană.

Acesta a adus în discuţie decizia Poloniei privind cerealele din Ucraina.

„De aceea, ceea ce a făcut conducerea Poloniei la vizita lui Zelenski la Varşovia de acum o săptămână, în care au convenit şi cred că este o cale de urmat, ca aceste cereale pe care România, hai să zicem milioane de tone, înseamnă mult, le-am luat spre tranzitare către pieţele africane. Aceasta a fost înţelegerea să se revină la înţelegerea iniţială. Deci tranzitare. Perfect. Şi asta este poate o presiune pozitivă pe România, pentru că înţelegem că Portul Constanţa trebuia modernizat mult mai demult, continuată treaba nu doar acolo, spre Agigea. Deci erau multe de făcut. Faptul că porturile româneşti, cele maritime şi cele fluviale, sunt extrem de relevante şi trebuie investit în ele. Deci e un fel de presiune care conduce la schimbări pozitive. Mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi cu Moldova. Trebuiau făcute demult. Deci e o parte pozitivă a faptului că tranzităm şi mai vine şi reconstrucţia Ucrainei. Dar cred că revenirea la înţelegerea iniţială, că traseele trebuiesc etanşate şi trebuie să fie tranzit către pieţele care au într-adevăr nevoie de cereale mai ieftine ucrainene, pentru că problema în Egipt, în nordul Africii este foarte mare. Cred că ce au făcut polonezii în plan bilateral cu ucraineni este o chestiune replicabilă şi în cazul... Nu e treaba NATO în mod direct, dar treaba mea ca lider politic al NATO e să ţinem unitatea alianţei în susţinerea Ucrainei. De aceea aceste subiecte ttrebuiesc tratate rapid şi nu neapărat cu un ton iritat, dar ferm pentru a spune - haideţi să păstrăm unitatea. Fie vorba între noi, românii au fost extraordinar de solidari cu ucrainenii la începutul acestui război. Uitaţi-vă şi în sondaje – era susţinere acolo, azi a suferit. Aceste subiecte sunt subiecte gingaşe şi de aceea e bine să le abordăm într-o manieră constructivă şi să găsim răspunsul în comun.

Slovacia a oprit în mod unilateral, după Polonia şi Ungaria, importurile de cereale şi produse alimentare din Ucraina, cu scopul de a-şi proteja agricultorii, decizii pe care Kievul şi Comisia Europeană le denunţă drept „inacceptabile”.

De asemenea, Bulgaria are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, urmând exemplul Poloniei şi Ungariei, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Gechev, la Plovdiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.