Franţa a propus o întâlnire, pentru marţi, cu alte 12 ţări ale Uniunii Europene, între care şi România, cu scopul de a construi o alianţă de state care să susţină energia nucleară în politicile energetice ale UE, transmite Reuters.
Mişcarea vine pe fondul unei dispute tot mai mari între Franţa şi ţările care îşi doresc mai multe politici ale UE de promovare a energiei nucleare ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon şi cele precum Germania şi Spania, care spun că această formă de energie nu ar trebui să fie pusă pe picior de egalitate cu sursele regenerabile.
Reuniunea, convocată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja unei reuniuni a miniştrilor Energiei din ţările UE, de la Stockholm, se va concentra pe contribuţia energiei nucleare la obiectivele schimbărilor climatice şi la securitatea energetică, a declarat un oficial francez.
Scopul este de a forma o alianţă pro-nucleară cu alte ţări, înaintea negocierilor UE, a spus oficialul, fără a preciza ce politici au vizat aceste negocieri.
Ţările care urmează să participe sunt România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ţările de Jos şi Finlanda, precum şi Comisia Europeană.
Ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten, a spus că salută cooperarea, dar a remarcat că Ţările de Jos nu sunt de acord cu Franţa în anumite puncte, inclusiv opinia olandeză conform căreia UE ar trebui să acorde prioritate hidrogenului din surse regenerabile înaintea altor forme de combustibil cu emisii scăzute de carbon.
”Cred că este foarte bine că avem o platformă cu ţările nucleare doar pentru a împărtăşi cunoştinţe şi experienţe”, a declarat Jetten pentru Reuters.
Ţările UE sunt responsabile pentru mixurile lor energetice naţionale şi au opinii diferite asupra nucleară.
Ţări precum Franţa, Suedia şi Ungaria folosesc deja energia nucleară, în timp ce Polonia vrea să construiască primele reactoare.
Austria şi Luxemburg se opun acestei surse de energie, invocând îngrijorări legate de deşeurile radioactive şi de siguranţă, în timp ce altele, inclusiv Germania, îşi opresc treptat reactoarele.
Dezacordul cu privire la modul de gestionare a energiei nucleare a întârziat deja negocierile privind noile obiective ale UE în materie de energie regenerabilă, după ce Parisul a solicitat ca hidrogenul alimentat nuclear să fie luat în considerare pentru atingerea obiectivelor.
Oficialii spun că disputa se extinde la alte politici.
Ţările UE nu au reuşit săptămâna trecută să convină asupra priorităţilor pentru diplomaţia privind schimbările climatice, din cauza conflictului asupra nucleară, care a ameninţat şi o conductă de hidrogen de mai multe miliarde de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.