Grupul francez MBDA a anunţat luni că agenţia franceză pentru achiziţii în domeniul apărării (Direcţia Generală pentru Armamente) a acordat companiei contractul pentru dezvoltarea programului noii generaţii a sistemului MICA NG, o rachetă de interceptare şi luptă aeriană de nouă generaţie. Livrările sunt programate pentru anul 2026, noul sistem urmând a echipa actualele şi viitoarele avioane de atac Rafale.
”Se intenţionează astfel înlocuirea cu MICA NG a rachetelor MICA aflate în serviciul forţelor armate ale Franţei şi ale altor 14 ţări. Programul NG presupune reproiectarea semnificativă a actualei familii de rachete MICA, menţinându-se aceeaşi aerodinamică, greutate şi centru de gravitaţie. Scopul este reducerea la minimum a ajustărilor necesare în materie de operare a noului sistem cu platformele şi lansatoarele existente”, se arată în comunicat.
Conceptul care a asigurat succesul MICA pe parcursul a două decade se regăseşte în noua configuraţie: opţiunea cu două tipuri diferite de ghidare (în infraroşu şi frecvenţă radio) şi două moduri de lansare (cu şină şi ejectare) în aceeaşi capsulă a rachetei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Schimbările tehnologice introduse la nivelul noii generaţii vor permite contracararea ameninţărilor viitare. Acestea includ ţinte cu semnături infraroşu şi electromagnetice reduse, ţinte atipice (UAV şi avioane mici)”, se arată în comunicat.
Totodată, noile rachete ghidate în infraroşu vor folosi un senzor mai sensibil, în timp ce ghidarea în radio frecvenţă va folosi sistemul AESA (Active Electronically Scanned Antenna), care permite strategii inteligente de detectare.
”Volumul redus de componente electronice al MICA NG va permite mărirea cantităţii de carburant, extinzând astfel raza de acţiune a rachetei. Utilizarea unui motor nou, cu dublu impuls îi va furniza rachetei energie suplimentară la finalul traiectoriei, pentru o mai bună manevrabilitate, precum şi capacitatea de a intercepta ţinte aflate la mare distanţă”, se arată în comunicat.
În plus, adăugarea de senzori interni va permite monitorizarea status-ului armei pe durata ei de viaţă (inclusiv în timpul stocării şi transportului), contribuind semnificativ la reducerea costurilor cu întreţinerea.
În 24 august 2017, MBDA a semnat un Memorandum de Înţelegere cu societatea de stat Romarm şi Electromecanica Ploieşti, filială a Romarm. Memorandumul a pus bazele unui grup de lucru care "să definească şi să prezinte cea mai bună propunere franceză de sisteme de rachete tactice de ultimă generaţie ca răspuns la cerinţele operaţionale ale Forţelor Armate Române pentru Sisteme de Apărare Aeriană", potrivit unui anunţ oficial publicat de MBDA anul trecut.
Sistemul MICA a intrat în serviciu în 1997, fiind proiectat să înlocuiască rachetele MAGIC-2 şi Super 530 D cu un sistem de armament unic prevăzut cu două sisteme de ghidare interschimbabile, cu radio frecvenţă şi în infraroşu. Aproximativ 5000 de rachete MICA în diverse configurări au fost comandate de 22 de forţe armate.
MBDA este deţinut împreună de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) şi Leonardo (25%).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.