Fostul şef al alianţei Renault-Nissan Carlos Ghsn şi-a început evadarea din Japonia cu o călătorie cu trenul de mare viteză de la Tokyo la Osaka, fiind posibil să fi fost însoţit de mai multe persoane, a relatat luni agenţia japoneză de presă Kyodo, relatează Reuters.
Autorităţile japoneze au mai anunţat luni că ar putea încerca să exercite presiuni pentru extrădarea lui Ghosn din Liban, pentru a fi judecat pentru mai multe delicte financiare, chiar dacă această ţară nu îşi extrădează în mod normal cetăţenii.
Camerele de securitate l-au surprins pe Ghosn plecând din locuinţa sa pe 29 decembrie, la ora 2:30 p.m. (05:30 GMT), şi sosind câteva ore mai târziu la gara Shinagawa din Tokyo, unde a luat un trem către staţia Shin Osaka Station, potrivit unei persoane apropiate situaţiei, citată de Kyodo.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fugarul internaţional a călătorit apoi cu maşina la un hotel aflat în apropierea Aeroportului Internaţional Kansai din Osaka, unde s-a îmbarcat la borsul unui avion privat, la ora 11:10 p.m..
Ghosn nu avea dreptul să plece din Japonia, el fiind în arest la domiciliu, în aşteptarea procesului în care este acuzat de ilegalităţi financiare pe care le neagă, dar a fugit la sfârşitul anului trecut pentru a scăpa de un sistem de justiţie ”corupt”.
Procurorii colaborează acum cu poliţia pentru a reconstitui traseul lui Ghosn şi a afla cine l-a ajutat, potrivit Kyodo.
În cadrul primului biefing de presă al Guvernului de la fuga lui Ghosn, ministrul de Justiţie Masako Mori a declarat luni că, în principiu, Tokyo ar putea cere extrădarea unui suspect cu care nu are un acord oficial de extrădare.
O astfel de solicitare ar trebui analizată atent, pe baza posibilităţii ”de garantare a reciprocităţii şi a legislaţiei interne ţării partenere”, a explicat Mori.
Ministrul nu a spus ce ar garanta reciprocitatea şi nici dacă în Japonia există cetăţeni libanezi doriţi de Liban.
Potrivit unei surse judiciare libaneze, libanul nu a primit încă o cerere oficială din partea Interpolului pentru arestarea lui ghosn şi nu va lua nicio măsură înainte se se întâmple acest lucru.
Surse a spus luni că aşa-numitul avertisment roşu, pe care l-a primit săptămâna trecută, a fost trimis direct din Japonia, nu de la sediul central al Interpolului din Lyon, Franţa.
”Există semne de întrebare la Wiesbaden şi Lyon legate de legalitatea de a trimite notificarea direct de la Tokyo în Liban, fără să treacă pe la sediul central al Interpolului”, a spus sursa.
Când Libanul a primit avertismente roşii în trecut, suspecţii nu au fost reţinuţi, dar paşapoartele lor au fost confiscate şi a fost stabilită o cauţiune, a declarat săptămâna trecută o sursă judiciară.
Mori nu a oferit informaţii legate de evenimentele fugii lui Ghosn în ţara unde a copilărit, afirmând în mod repetat că nu poate comenta detalii în timpul unei investigaţii în curs.
Autorităţile japoneze au rupt tăcerea în cazul fugii lui Ghosn duminică, afirmând că vor înăspri regulile referitoare la imigraţie şi că vor investiga evadarea. Autorităţile au mai emis o notificare internaţională pentru arestarea acestuia.
Mori a apărat sistemul judiciar din Japonia, pe care Ghost îl acuză ca fiind corupt şi discriminatoriu.
În Japonia, suspecţii care nu îşi recunosc faptele sunt reţinuţi pe perioade lungi de timp şi supuşi unor interogatorii îndelungate, în lipsa unui avocat.
“Diversele comentarii despre sistemul de justiţie al Japoniei şi această plecare ilegală sunt două lucruri diferite”, a declarat Mori reporterilor, afirmând că criticile la adresa sistemului de justişie nu pot fi utilizate pentru a justifica fuga lui Ghosn.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.