Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat marţi o pierdere record de 1.640 miliarde de coroane norvegiene (164 de miliarde de dolari) pentru întregul an 2022, invocând condiţiile de piaţă ”foarte neobişnuite”, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aşa-numitul Government Pension Fund Global, printre cei mai mari investitori din lume, a avut o rentabilitate de -14,1% anul trecut, ceea ce a spus că este cu 0,88 puncte procentuale mai bună decât rentabilitatea indicelui său de referinţă.

”Piaţa a fost afectată de războiul din Europa, de inflaţia ridicată şi de creşterea ratelor dobânzilor. Acest lucru a avut un impact negativ atât pe piaţa de acţiuni, cât şi pe piaţa obligaţiunilor în acelaşi timp, ceea ce este foarte neobişnuit”, a declarat Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank Investment Management, într-un comunicat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a mai spus că toate sectoarele de pe piaţa de acţiuni au avut randamente negative, cu excepţia energiei.

Cea mai mare pierdere anterioară a fondului a fost de 633 de miliarde de coroane în 2008, pe fondul crizei financiare globale.

Fondul de 1.300 de miliarde de dolari a fost înfiinţat în anii 1990, pentru a investi veniturile excedentare din sectorul petrolului şi gazelor din Norvegia.

Până în prezent, fondul a investit în peste 9.300 de companii, din 70 de ţări din întreaga lume.

Vastele rezerve de petrol şi gaze din Marea Nordului ale Norvegiei reprezintă baza bogăţiei fondului.

Veniturile mari ale ţării din combustibili fosili, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, au provocat o dezbatere plină de pasiune despre dreptatea internaţională.

Parlamentarii opoziţiei, economiştii de seamă din Norvegia şi chiar titanii industriei energetice a ţării au cerut guvernului să dea un exemplu lumii, vărsând profiturile sale extraordinare din petrol într-un nou fond internaţional de solidaritate.

Ministerul de Externe al Norvegiei a spus că este pe deplin conştient de responsabilitatea care vine odată cu resursele energetice ale ţării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.