Fondul Proprietatea a actualizat în ultima lună a anului trecut valoarea participaţiilor din portofoliu, cea mai importantă deţinere fiind considerată participaţia de 19,94% din acţiunile companiei de stat Hidroelectrica, care valorează 3,38 miliarde lei, arată raportul financiar publicat miercuri de Fond.
La o valoare de 3,384 miliarde lei pentru 19,94%, valoarea întregii companii Hidroelectrica este, astfel, estimată la 16,97 miliarde lei, echivalent cu 3,77 miliarde euro, la cursul actual de schimb, potrivit calculelor News.ro. pe baza datelor publicate de FP.
Hidroelectrica este principala candidată, dintre companiile de stat, pentru o listare la bursă în următorul an, însă o astfel de mişcare depinde de decizia Guvernului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dintre companiile de stat nelistate la bursă la care FP are acţiuni, următoarea cea mai valoroasă după Hidroelectrica este Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi din zona Capitalei - Otopeni şi Băneasa.
Pachetul de 20% din acţiunile CNAB deţinut de FP este evaluat, la 31 decembrie 2016, la 761 milioane lei, astfel că întreaga companie valorează de cinci ori mai mult, adică 3,8 miliarde lei (circa 845 milioane euro, la cursul actual).
Dintre companiile controlate de stat, următoarea ca valoare din portofoliul deţinerilor FP este Administraţia Porturilor Maritime, care administrează Portul Constanţa şi câteva porturi mai mici de la Marea Neagră (Mangalia, Midia şi portul turistic Tomis).
Participaţia de 19,99% din acţiunile companiei este evaluată la 216 milioane lei, astfel că valoarea întregii companii este estimată la 1,08 miliarde lei (240 milioane euro).
Societatea Naţională a Sării SA, monopolul sării din România, are o valoare totală estimată la 369,5 milioane lei (82 milioane euro), în condiţiile în care pachetul de 48,99% din acţiuni deţinut de FP este evaluat la 181 milioane lei.
La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea avea active de 11,4 miliarde lei, faţă de 12,1 miliarde lei la finalul anului precedent.
Fondul Proprietatea avea la finalul lui 2016 participaţii la 45 de companii, din care 13 listate la bursă şi 32 nelistate, atât societăţi private, multe dintre ele controlate de stat. Dividendele acordate de companii generează cele mai importante câştiguri pentru Fond.
Fondul Proprietatea este administrat, din septembrie 2010, de către Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom, sucursala Bucureşti.
La presiunea unor fonduri speculative care au participaţii importante în cadrul Fondului Proprietatea, administratorii au recurs în ultimii ani la lichidarea mai multor participaţii şi la diminuarea capitalului social, pentru a le aduce câştiguri cât mai mari acţionarilor.
Fondul Proprietatea, creat în 2005 pentru a-i despăgubi pe românii care au avut proprietăţi confiscate de regimul comunist, este listat la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 9 miliarde lei (2 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere, de 0,894 lei/acţiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...