Fondul de Garantare a Asiguraţilor(FGA) a aprobat până la 8 aprilie, 3.645 dosare de daună pentru Astra Asigurări, cu o valoare la plată de 14,16 milioane lei, din totalul de 28.555 de cereri de plată primite, iar 24 de dosare au fost respinse, totalizând circa 60.000 lei.
Comisia Specială din cadrul FGA, care aprobă sau respinge dosarele de daună, va analiza în perioada următoare alte 2.347 de dosare în cazul Astra, potrivit unui comunicat al Fondului.
Reprezentanţii FGA au solicitat posibililor creditori de asigurări ai asigurătorului documente suplimentare, pentru 2.446 de dosare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cele 24 de dosare au fost respinse din fie motive tehnice, fie că a rezultat o neconcordanţă între avariile produse şi cele declarate de petent, fie cererea a fost formulată de persoane care nu îndeplinesc cerinţele prevăzute de lege pentru a fi încadrate în categoria creditorilor de asigurare.
Fondul avea la 8 aprilie în evidenţă 28.555 cereri de plată, aferente atât dosarelor preluate de la Astra Asigurări, cât şi dosarelor deschise de către FGA.
"Fondul de Garantare a Asiguraţilor recomandă tuturor creditorilor care au depus cereri de plată şi care au primit adrese prin care se solicită completarea documentaţiei întreprinderea din timp a demersurilor necesare, astfel încât să beneficieze de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor", se precizează în comunicat.
FGA poate efectua plăţi, în limita a 450.000 lei (circa 100.000 euro) pentru fiecare păgubit, doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului şi către păgubiţii care au depus cereri de plată şi au dosarele complete.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, pe 24 martie, termenul de judecată în procesul privind falimentul Astra pentru data de 28 aprilie, decizia judecătorilor fiind definitivă.
După ce Tribunalul Bucureşti a admis, pe 3 decembrie 2015, cererea ASF de intrare în faliment a Astra Asigurări, decizia a fost contestată la instanţa superioară. Tot la acea data, instanţa a numit KPMG Restructuring ca lichidator provizoriu al companiei.
Când autoritatea a decis începerea procedurilor de faliment la Astra, la sfârşitul lui august 2015, societatea avea 1,8 milioane de clienţi, cu 2,5 milioane de poliţe. Acestea din urmă au trecut în administrarea FGA, care a preluat şi circa 57.000 dosare de daună.
Astra mai avea la începutul lunii martie circa 397.000 de contracte de asigurare valabile în portofoliu, din care jumătate reprezintă poliţe RCA, potrivit datelor KPMG.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...