Elliott, fondul speculativ de 65 de miliarde de dolari, cel mai bine cunoscut pentru activismul său de acţionar, a făcut o investiţie de 2,5 miliarde de dolari în Texas Instruments şi îndeamnă compania să-şi îmbunătăţească fluxul de numerar liber prin adoptarea unui plan mai puţin rigid pentru cheltuielile de capital, transmite CNBC.
Într-o scrisoare de 13 pagini vizualizată de CNBC, Elliott propune ca Texas Instruments să introducă ceea ce numeşte ”o strategie dinamică de gestionare a capacităţii” care ar permite companiei să obţină un flux de numerar liber de până la 9 dolari pe acţiune până în 2026, ceea ce este cu aproximativ 40% peste consensul actual al analiştilor care urmăresc cel mai mare producător mondial de semiconductori analogici.
Acţiunile TI au crescut marţi cu aproximativ 3% la ştiri, înainte de a reduce câştigurile în tranzacţiile de dimineaţă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Elliott consideră că aderarea rigidă a Texas Instrument la un plan de cheltuieli de capital pus în aplicare în 2022 a eviscerat randamentele acţionarilor, reducând foarte mult o măsură după care TI a cerut întotdeauna să fie judecată - fluxul de numerar liber.
Citând reducerea fluxului de numerar liber de la 6,40 dolari pe acţiune în 2022 la 1,83 dolari pe acţiune în acest an, Elliott susţine că TI şi-a înstrăinat investitorii care altfel ar putea gravita către poziţia sa dominantă în deservirea complexelor auto şi industriale cu cipuri analogice.
Preţul acţiunilor sale, insistă Elliott, a avut de suferit ca urmare, fiind în urma acţiunilor altor companii de profil, cu marje substanţiale în ultimii doi, patru, şase şi 10 ani.
Scopul scrisorii lui Elliott este planul de cheltuieli de capital pentru 2022, care a cerut ca TI să-şi intensifice cheltuielile de investiţii la un nivel maxim de 5 miliarde de dolari pe an în perioada 2023-2026, aducând aceste cheltuieli până la 23% din veniturile din cheltuieli de capital de aproximativ 5% din venituri în deceniul precedent.
Acea alocare de capital va avea ca rezultat adăugarea de capacitate, permiţând companiei să dubleze aproape veniturile anuale curente la 30 de miliarde de dolari.
Problema, susţine Elliott, este că o inversare a ciclului cererii de cipuri TI, de când planul a fost pus în aplicare, va avea ca rezultat niveluri de capacitate care sunt ”cu 50% peste aşteptările consensului privind veniturile în 2026 şi 2030”.
Semnatarii scrisorii sunt Jesse Cohn, care conduce activismul la Elliott şi managerul senior de portofoliu Jason Genrich, care a supravegheat eforturile de activism în Western Digital, Salesforce şi SAP, printre altele.
Cei doi consideră că întrebarea cheie pentru conducerea şi consiliul de administraţie al TI este ”nu dacă TI are o strategie atentă pe termen lung, ci mai degrabă: amploarea şi ritmul fix al dezvoltării capacităţii sale adecvate, având în vedere nivelul aşteptat de exces de capacitate?”
Elliott sugerează companiei fie să comunice cu mai multă forţă de ce consideră că o astfel de creştere a capacităţii este justificată, fie să treacă la o abordare mai dinamică a capitalului de investiţii, în care construieşte noi unităţi de fabricaţie, dar este mai deliberată în a le echipa, permiţând un răspuns mai precis la cererea din piaţă.
Scrisoarea menţine un ton mult mai puţin contradictoriu decât este adesea cazul pentru Elliott, ceea ce face să pară puţin probabil ca firma să provoace conducerea sau consiliul de administraţie mai puternic pe termen scurt.
De fapt, singurul pasaj ameninţător apare la pagina 11 în care Elliott acuză consiliul de administraţie că nu a tras la răspundere conducerea faţă de una dintre valorile de bază ale companiei: disciplina prudentă a capitalului. În acest pasaj, Elliott îl îndeamnă să-şi recapete responsabilitatea de supraveghere prin instituirea unei abordări mai dinamice a extinderii capacităţii.
Un purtător de cuvânt al lui Elliott a refuzat să comenteze scrisoarea. Reprezentanţii TI nu au putut fi contactaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.