Un focar de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) a fost depistat la o fermă din localitatea Jamu Mare din judeţul Timiş. Un număr de 13.000 de oi au fost sacrificate, iar cadavrele au fost îngropate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proprietarul fermei a observat că mai multe oi au început să moară, astfel că a alertat autorităţile care la rândul lor au făcut analize animalelor, în urma cărora a reieşit prezenţa Pestei Micilor Rumegătoare.

Imediat au fost luate şi măsuri şi s-a procedat la sacrificarea tuturor oilor din fermă, în total 13.000 de capete. Cadavrele au fost îngropate.

De asemenea, autorităţile au stabilit zone de protecţie şi supraveghere, în cadrul carantinei.

Focare de PMR au mai fost depistate recent, în România, în estul ţării. Numai la Tulcea, dintr-o exploataţie au fost ucise 50.000 de oi. De asemenea, în zona Balcanilor au mai fost confirmate focare în Turcia şi Grecia.

Pesta Micilor Rumegătoare nu afectează oamenii, spun specialiştii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru cei care consumă carnea, acest virus având, însă, un impact economic.

După confirmarea mai multor focare în ţară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB) care a adoptat mai multe măsuri:

  • interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre şi dinspre zonele de restricţii prevăzute în anexa la prezenta decizie;
  • interzicerea păşunatului în zonele de restricţii, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiaşi păşuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat;
  • depistarea, verificarea, descurajarea şi, după caz, sancţionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre şi porci;
  • obligativitatea autorităţilor publice locale – din zonele de restricţii pentru PRM să asigure soluţii de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploataţiile zootehnice de pe raza teritorial competentă;
  • stabilirea de reguli suplimentare de mişcare şi testare a animalelor vii din import/comerţ intracomunitar sau destinate exportului/comerţului intracomunitar.

Centrul Naţional de Combatere a Bolilor se constituie sub conducerea nemijlocită a ministrului Administraţiei şi Internelor şi sub coordonarea primului-ministru.

Centrul Naţional de Combatere a Bolilor funcţionează, potrivit legii, ca organism interministerial de management, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Centrul Naţional de Combatere a Bolilor se convoacă la apariţia unei epizootii care prezintă un pericol deosebit pentru sănătatea publică şi economia naţională şi îşi desfăşoară activitatea pe toată durata derulării Programului de monitorizare, control şi eradicare a bolii în România, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.