Statele Unite ar fi mai avantajate prin menţinerea sistemului comercial deschis, mai degrabă decât prin impunerea de noi taxe punitive asupra mărfurilor chinezeşti, a declarat joi Fondul Monetar Internaţional, adăugând că Washingtonul şi Beijingul ar trebui să colaboreze pentru a-şi rezolva tensiunile comerciale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, a declarat într-un briefing de presă că astfel de restricţii comerciale precum cele anunţate marţi de preşedintele Joe Biden pot distorsiona comerţul şi investiţiile, pot fragmenta lanţurile de aprovizionare şi pot declanşa acţiuni de retorsiune.

Fragmentarea de acest tip poate fi foarte costisitoare pentru economia globală”, a spus ea. Kozack a spus că FMI a identificat aproximativ 3.000 de restricţii comerciale globale în 2023, faţă de 1.000 în 2019, iar în cel mai rău caz de fragmentare severă în blocuri geopolitice, acest lucru ar putea reduce producţia economică globală cu aproximativ 7%, echivalent cu eliminarea PIB-ului Japoniei şi Germaniei combinate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În ceea ce priveşte tarifele, opinia noastră este că SUA ar fi mai bine deservite prin menţinerea unor politici comerciale deschise, care au fost vitale pentru performanţa sa economică. Încurajăm, de asemenea, SUA şi China să lucreze împreună pentru o soluţie care să abordeze preocupările de bază care au exacerbat tensiunile comerciale dintre cele două ţări”, a spus Kozack.

Washingtonul a încercat să justifice taxele mult mai mari la vehiculele electrice chinezeşti, produsele solare, semiconductorii, consumabilele medicale şi alte bunuri ca măsură preventivă pentru a proteja industriile interne împotriva politicilor economice chineze care au încurajat suprainvestiţia şi supraproducţia în aceste produse, sectoare despre care se aşteaptă să declanşeze un val de exporturi pe pieţele globale.

Beijingul a promis că va riposta împotriva noilor tarife şi i-a acuzat pe unii oficiali americani că ”şi-au pierdut minţile”.

Kozack a declarat că prim-directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, va călători la Beijing în perioada 26-29 mai pentru a se întâlni cu oficiali guvernamentali cu privire la evaluarea anuală a Fondului a politicilor economice ale Chinei, numită ”Articolul IV”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.