DN AGRAR Group, cea mai mare fermă integrată din România, lider în producţia de lapte de vacă, şi BSOG Energy, o companie de energie specializată în dezvoltarea proiectelor de producere a biometanului în România, deţinută de Black Sea Oil & Gas, anunţă că au semnat un acord de cooperare pentru cel mai mare proiect de producţie a biometanului din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW. Investiţia este de peste 30 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”DN AGRAR Group (BVB: DN), cea mai mare fermă integrată din România, lider în producţia de lapte de vacă, şi BSOG Energy, o companie de energie specializată în dezvoltarea proiectelor de producere a biometanului în România, deţinută de Black Sea Oil & Gas, anunţă astăzi semnarea unui acord de cooperare pentru cel mai mare proiect de producţie a biometanului din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW”, anunţă compania.

DN AGRAR va furniza materia primă pentru producţia de biometan printr-un contract pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, iar BSOG Energy va dezvolta infrastructura necesară.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”DN AGRAR a iniţiat proiectul la începutul anului 2024 pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate şi pentru a crea o nouă sursă de venituri, fiind cel mai mare producător de lapte din România. Acest parteneriat strategic a fost semnat în considerarea experienţei BSOG în realizarea de proiecte în România. Scopul nostru este de a transforma DN AGRAR într-un lider în agricultură sustenabilă, reducând semnificativ emisiile de carbon din activităţile curente prin valorificarea gunoiul de grajd provenit direct de la fermele noastre pentru producţia de biogmetan. Estimăm că putem realiza o reducere de 90% a emisiilor de carbon, în timp ce deschidem oportunităţi economice şi creăm noi locuri de muncă. Proiectele noastre precum producţia de biometan, fabrica de compost şi energie solară ne vor conduce către emisii aproape de zero şi vor asigura dezvoltarea activităţii noastre de bază”, spune Peter de Boer, membru CA & director Relaţia cu Investitorii DN AGRAR Group.

Investiţia totală pentru realizarea proiectului este estimată la peste 30 de milioane de euro. Execuţia proiectului este estimată să dureze peste 2 ani de la semnarea acordului final. Veniturile anuale estimate pentru DN AGRAR vor fi între 3 şi 3,5 milioane de euro, în baza unui contract pentru o perioada de 15 ani.

”Având în vedere dublul beneficiu de a elimina deşeurile organice din mediu şi, în acelaşi timp, de a produce gaze verzi ca înlocuitor al gazelor naturale, momentul de oportunitate pentru producerea biometanului a crescut la nivel global. Deşi producţia de biometan la scară comercială este bine stabilită în Europa de vest, acest proiect va fi primul de acest tip în România şi anticipăm că putem creşte capacitatea de la 15 MW la peste 20 MW prin obţinerea de materie primă suplimentară. În condiţiile asigurării unui cadru de reglementare favorabil, credem că acest proiect poate deschide calea pentru alte dezvoltări de biometan la scară mare în România. Acţionarii Black Sea Oil & Gas, The Carlyle Group şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, susţin pe deplin această nouă iniţiativă”, spune Mark Beacom, managing director, BSOG Energy.

Împreună cu fabrica de compost care va deveni operaţională din a 2-a parte a anului, implicarea în producţia de biometan face parte din strategia DN AGRAR de dezvoltare prin diversificarea şi extinderea activităţii cu accent pe sustenabilitate.

Strategia de dezvoltare include, de asemenea, o nouă fermă, Straja, situată în apropierea oraşului Alba Iulia, unde a început construcţia pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. Ferma Straja, pentru care efectivul de animale este pregătit la DN AGRAR Prodlact, va deveni operaţională în acest an. Creşterea capacităţii de producţie este planificată treptat, cu atingerea capacităţii maxime până la sfârşitul anului 2027.

DN AGRAR Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România şi unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN AGRAR sunt zootehnie, producţie agricolă vegetală, prestări servicii agricole, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă în afaceri şi management. Grupul DN AGRAR include 11 companii, dintre care 4 ferme a căror activitate principală este creşterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) şi producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold). Grupul DN AGRAR are aproximativ 300 de angajaţi, lucrează peste 7.000 de hectare de teren deţinute şi în arendă şi deţine peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât şi tineret bovin.

Compania este listată pe Bursa de Valori Bucureşti, piaţa AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii cu succes a unui plasament privat de acţiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori. Începând cu 19 septembrie 2022, acţiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT, iar, începând cu 1 martie 2024, acţiunile DN AGRAR fac parte şi din indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), în categoria Small Cap.

BSOG Energy este o companie românească de energie care vizează dezvoltarea de proiecte de energie verde, având ca obiectiv iniţial dezvoltarea de capacităţi pentru producţia de biometan la nivel naţional. BSOG Energy este deţinută în proporţie de 100% de Black Sea Oil & Gas SA, dezvoltatorul şi titularul majoritar al Proiectului Dezvoltare Gaze Naurale Midia (MGD), primul proiect nou de infrastructură şi producţie de gaze offshore din  zona românească a Mării Negre realizat în ultimii 30 de ani, acoperind 12% din necesarul de gaze al României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.