Incertitudinile fiscale şi legislative din ultimul an au afectat planurile de investiţii pentru 57% dintre companiile din România, iar procentul celor care sunt optimişti în privinţa economiei româneşti a scăzut semnificativ, potrivit unui studiu publicat, joi, de EY România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procentul celor care sunt optimişti în privinţa economiei româneşti a scăzut semnificativ faţă de ediţia anterioară a studiului, 18% în 2019, faţă de 31% în 2018, ceea ce arată un fond de îngrijorare, alimentat de incertitudinile fiscale şi legislative, caracterul nesustenabil al creşterii economice bazată pe consum şi de presiunile inflaţioniste, potrivit EY.

Din perspectiva pieţei locale, managerii români îşi pierd din optimism, păstrând însă acelaşi nivel ridicat de încredere pentru cererea de produse şi servicii (44%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Când vine vorba de investiţiile private în economia locală, nivelul de încredere scade, 36% dintre respondenţi acordând un vot negativ. În ceea ce priveşte piaţa de capital, oamenii de afaceri români nu sunt foarte optimişti, doar 15% dintre aceştia afirmând că au încredere în evoluţia acesteia”, se arată în comunicat.

Reducerea costurilor (27%) şi creşterea productivităţii (26%) sunt primele în ordinea priorităţilor managerilor din România având în vedere condiţiile mediului de afaceri din ultimul an.

”Achiziţia de talente completează topul priorităţilor, fiind semnificativ mai importantă pentru liderii de companii cu capital majoritar străin. Firmele mari (considerând numărul de angajaţi şi cifra de afaceri) pun pe primul plan reducerea costurilor, pe când cele mai mici se axează pe creşterea productivităţii”, se arată în comunicat.

Cele mai importante piedici în dezvoltarea afacerilor pentru managerii şi antreprenorii din România în 2019 ţin în continuare de politicile publice şi de factori controlaţi de instituţiile statului, precum incertitudinea fiscală (72%), lipsa stabilităţii politice (58%) şi birocraţia (53%), potrivit EY.

”Aceasta din urmă, împreună cu starea economiei naţionale, dar şi nivelul de taxare reprezintă motive de îngrijorare pentru mai mulţi dintre executivii români, înregistrând o creştere de 4-7 procente comparativ cu anul anterior. Totodată, lipsa educaţiei antreprenoriale şi accesul dificil la finanţare sunt obstacole cu care se confruntă mediul de afaceri românesc”, se arată în comunicat.

Raportul realizat de EY, în parteneriat cu Business Mark, are la bază un sondaj online la care au răspuns 301 lideri de organizaţii din diverse sectoare ale economiei româneşti, în perioada 25 octombrie – 10 decembrie 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.