Exporturile Chinei au scăzut în mod neaşteptat în august, în timp ce importurile s-au redus la rândul lor, pentru a patra lună consecutiv, evoluţii care indică o continuare a slăbiciunii celei de-a doua economii a lumii, subliniind necesitatea presantă a unor noi măsuri de stimulare, pe fondul escaladării războiului comercial cu Statele Unite, transmite Reuters.
Analiştii anticipează în mare măsură că Beijingul va anunţa în următoarele săptămâni noi măsuri de susţinere, inclusiv reducerea dobânzilor, pentru a evita riscul unei încetiniri accentuate a economiei, în timp ce Statele Unite amplifică presiunile comerciale.
Vineri, banca centrală chineză a redus rezervele minime obligatorii pentru bănci, pentru a şaptea oară de la începutul anului 2018, pentru a elibera fonduri mai mari pentru credite, la câteva zile după ce o şedinţă de guvern a semnalat că ar putea fi iminente noi măsuri de relaxare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Exporturile au scăzut în august cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta fiind cel mai amplu declin după luna iunie, când scăderea a fost de 1,3%. Analiştii anticipau o creştere de 2% a exporturilor, după un avans de 3,3% în iulie.
Numeroşi analişti anticipează că avansul exporturilor va încetini în continuare în lunile următoare, aşa cum arată deja reducerea comenzilor de export din sondajele oficiale şi private realizate în rândul fabricilor. Noi tarife americane vor intra în vigoare pe 1 octombrie şi 15 decembrie.
Date publicate duminică mai arată că importurile chineze au scăzut pentru a patra lună consecutiv, începând din aprilie. Importurile s-au contractat în august cu 5,6% în raport cu august 2018, uşor sub ritmul de 6% anticipat de analişti. În iulie, importurile au scăzut tot cu 5,6%.
China a raportat în august un excedent comercial de 34,84 de miliarde de dolari, comparativ cu 45,06 miliarde de dolari în iulie. Analiştii anticipau pentru august un surplus de 43 de miliarde de dolari.
Exceentul comercial al Chinei cu Statele Unite a fost de 26,95 de miliarde de dolari în luna august, în scădere de la 27,97 de miliarde de dolari în iulie.
În primele nouă luni ale acestui an, surplusul comercial în relaţia cu SUA a fost 195,45 de miliarde de dolari, scoţând în evidenţă dezechilibrele care stau la baza nemulţumirii preşedintelui Donald Trump în negocierile cu Beijingul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.